Ukrainan sodan kolmas vuosi on ollut erityisen tuhoisa lasten näkökulmasta, kertoo UNICEF. Sodan aikana kuolleiden ja loukkaantuneiden lasten määrä on yli kaksinkertaistunut verrattuna edellisiin vuosiin, ja joka viides lapsi on menettänyt läheisensä. UNICEF varoittaa, että sodan vaikutukset ulottuvat syvälle lasten kehitykseen ja hyvinvointiin.
Kahden ja puolen vuoden aikana yli 2 500 lasta kuollut tai loukkaantunut
Helmikuussa 2022 alkanut täysimittainen sota on ollut lapsille erityisen vaarallista, ja UNICEF raportoi, että vuonna 2024 kuolleiden ja loukkaantuneiden lasten määrä kasvoi yli 50 prosentilla verrattuna edellisiin vuosiin. Tähän mennessä ainakin 2 520 lasta on menehtynyt tai loukkaantunut sodan seurauksena. Todelliset luvut saattavat olla korkeammat, sillä tilastot pitävät sisällään vain YK:n vahvistamat tapaukset.
Perheet menettävät läheisiään ja peruspalvelut vaarantuvat
UNICEF varoittaa myös, että lähes joka viides lapsi Ukrainassa on menettänyt läheisensä tai ystävänsä viimeisen kolmen vuoden aikana. Tämä järkyttävä menetys on jättänyt syviä arpia lasten elämään.
Sodan vaikutukset eivät rajoitu vain menetyksiin. Yli 1 600 koulua ja lähes 790 terveydenhuollon yksikköä on vaurioitunut tai tuhoutunut sodan aikana. Tämä on johtanut siihen, että perheiden peruspalvelut ovat vaarantuneet, ja lasten elämään on tullut vakavia häiriöitä.
Mielenterveys ja kehitys kärsivät
Sota ei ainoastaan aiheuta fyysisiä vammoja, vaan myös vaikuttaa syvästi lasten mielenterveyteen ja kehitykseen. Monet lapset ja nuoret ovat kokeneet pitkittynyttä surua ja toivottomuutta, mikä on johtanut tavallisista aktiviteeteista luopumiseen. UNICEF kertoo, että kolmannes teini-ikäisistä tuntee olonsa niin masentuneiksi, etteivät he pysty osallistumaan normaaleihin toimiin.
Mielenterveysongelmat ovat erityisen yleisiä tytöillä. Lapset, jotka viettävät tuntikausia väestönsuojissa, menettävät mahdollisuuden oppia ja olla vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Etäopetus on tuonut omat haasteensa: lähes 40 prosenttia lapsista opiskelee täysin tai osittain etänä, ja opetuksen vaikutukset ovat näkyneet valtavina oppimisvaikeuksina. Ukrainalaislapset ovat jääneet keskimäärin kaksi vuotta jälkeen lukemisessa ja vuoden matematiikassa.
UNICEFin apu on elintärkeää
UNICEF on tehnyt tiivistä yhteistyötä kumppaneidensa kanssa Ukrainassa tarjotakseen elintärkeää apua. Tämä apu sisältää muun muassa terveydenhuoltoa, puhdasta vettä, koulutusta ja turvaa. UNICEF työskentelee myös vesijärjestelmien ja viemäriverkoston korjaamiseksi sekä huolehtii siitä, että perheillä on riittävästi vaatteita ja polttoainetta selviytyäkseen ankarasta talvesta.
– ”Lapset tarvitsevat kestävän rauhan ja mahdollisuuden palata normaalin elämän pariin. Meidän on tehtävä kaikki voitavamme, jotta lapset voivat toipua ja saada tarvitsemansa tukea”, sanoo Annina Tanhuanpää, Suomen UNICEF-järjestön pääsihteeri.
Sodan vaikutukset lasten elämään Ukrainassa ovat järkyttäviä, ja UNICEF korostaa, että rauha ja tukitoimet ovat välttämättömiä, jotta lapset voivat elää turvallisesti ja kehittyä täyteen potentiaaliinsa.