Uskomaton pelastuminen! Näin hurjia voimia Grosjean kohtasi F1-autonsa räjähdyksessä ja katkeamisessa


Sunnuntaina ajetussa Bahrainin Formula 1 -osakilpailussa nähtiin dramaattinen onnettomuus jo heti ensimmäisellä kierroksella, kun Romain Grosjeanin, 34, auto törmäsi suurella vauhdilla suoraan päin metallikaidetta. Grosjean yritti ohitusta eikä huomannut takanaan olevaa autoa, josta aiheutuneen kosketuksen seurauksena Grosjeanin auto singahti päin aitaa.

Rajun törmäyksen seurauksena ranskalaiskuljettajan auto katkesi keskeltä poikki. Auton takaosa jäi radalle, mutta etuosa, jossa Grosjean istui, iskeytyi metallikaiteen sisään. Auton polttoainetankissa oli 100 kiloa polttoainetta, joka syttyi räjähdysmäisesti ja paloi liekkimerenä.

Kuin ihmeen kaupalla Grosjean pysyi rajussa törmäyksessä tajuissaan ja hänen onnistui nousta pois autosta, jolloin lääkintätiimi pääsi auttamaan hänet turvaan. Haas-tallin kuljettaja selvisi järkyttävästä onnettomuudesta uskomattoman vähillä vammoilla F1-autojen korkealuokkaisen turvallisuuden, vuonna 2018 lisätyn turvakaaren ja FIA:n lääkintähenkilöstön rautaisen ammattitaidon ansiosta.

Grosjean saa sairaalassa hoitoa käsissä ja nilkoissa oleviin lieviin palovammoihin.

Muun muassa Racefans ja Sky ovat paljastaneet hurjia lukuja onnettomuudesta. Grosjeanin auton törmäys metallikaiteeseen tapahtui peräti 221 kilometrin tuntivauhdilla. FIA:n edustajan mukaan törmäyksessä oli uskomaton 53 g:n voima. Kaikesta huolimatta Grosjean kykeni nousemaan autonromusta oltuaan liekkimeren keskellä henkeäsalpaavat 28 sekuntia.

Onnettomuudessa oli mukana myös onnea, sillä auto iskeytyi aidan sisään sellaisessa asennossa, että pahasti vääntynyttä metallikaidetta ei ollut juuri turvakaaren yläpuolella ja kuljettaja pääsi nousemaan autosta. Lisäksi Lewis Hamilton kommentoi haastattelussa, että hieman toisenlaisessa törmäysasennossa kaide olisi voinut leikata Grosjeanin pään poikki.

Kun pahasti vaurioitunut aita oli korvattu betoniesteillä, kisa pääsi jatkumaan, mutta lisää dramatiikkaa nähtiin heti uusintalähdön jälkeen, kun kanadalaiskuljettaja Lance Strollin, 22, Racing Point -tallin auto pyörähti ympäri ja jäi radan reunaan ylösalaisin. Hän pääsi kuitenkin pudottautumaan autosta omin voimin ilman vammoja.

Kun kisa lopulta jatkui ilman enempiä onnettomuuksia, se oli seitsemännen maailmanmestaruutensa jo kaksi viikkoa sitten varmistaneen Lewis Hamiltonin suvereenia näytöstä. MM-sarjan kakkospaikasta Valtteri Bottaksen kanssa kisaava Max Verstappen sijoittui toiseksi ja Alex Albon kolmanneksi.

Suomalaiskuskeille kisa oli pettymysten taival. Bottas oli kahdeksas ja Kimi Räikkönen 15. Bottaksen pistejohto Verstappeniin oli ennen kisaa 27 pistettä ja nyt se on 12 pistettä.

SUOSITUIMMAT