Valkoinen talo kertoi päätöksestä ampua alas lentäviä esineitä


Valkoinen talo tiedotti, että sen päätös ampua alas kolme Pohjois-Amerikan ilmatilan yli lentänyttä esinettä johtui ”ylimääräisestä varovaisuudesta”.

Esineet uhkasivat kaupallisia lentoja ja ne pudotettiin alas amerikkalaisten ”parhaan edun” mukaisesti, tiedottaja John Kirby sanoi.

Yhdysvallat tarkkailee ilmatilaansa tarkemmin sen jälkeen, kun Kiinasta tuli hiljattain epäilty vakoilu ilmapallo.

Kiinan ulkoministeriö ilmoitti maanantaina, että Yhdysvallat on lennättänyt ilmapalloja heidän ilmatilaansa yli 10 kertaa viimeisen vuoden aikana.

”Ei ole harvinaista, että Yhdysvallat pääsee laittomasti muiden maiden ilmatilaan”, tiedottaja Wang Wenbin sanoi toimittajille.

Kirby kiisti väitteen: ”Emme lennä valvontailmapalloja Kiinan yli. En ole tietoinen mistään muusta aluksesta, jolla lentäisimme Kiinan ilmatilaan.”

Helmikuun 4. päivänä ilmapallo pudotettiin alas Etelä-Carolinan rannikolta sen jälkeen, kun se oli liikkunut päiviä Yhdysvaltojen mantereen yllä.

Yhdysvaltain viranomaiset sanoivat, että se oli peräisin Kiinasta ja sitä käytettiin arkaluonteisten sotilaskohteiden tarkkailuun, mutta Kiina kiisti esineen käytön vakoilussa ja sanoi, että se oli sään valvontalaite, joka oli lentänyt harhaan.

Viranomaiset eivät ole vielä kyenneet arvioimaan näitä esineitä lopullisesti, mutta he eivät ole sulkeneet pois mahdollisuutta, että ne harjoittivat valvontaa.

Kiista lentävistä esineistä johti Amerikan johtavan diplomaatin peruuttamaan Pekingin vierailun, joka oli alun perin suunniteltu viime viikolle.

Yhdysvaltain ulkoministeri Antony Blinken harkitsee nyt tapaamista Kiinan vanhimman diplomaatin Wang Yin kanssa myöhemmin tällä viikolla Münchenissä Saksassa järjestettävässä turvallisuuskonferenssissa.

Lähde: BBC

Kuva: Pexels

SUOSITUIMMAT