Vihreät: Kannabis laillistettava!


Vihreät päätti sunnuntaina puoluekokouksessaan ensimmäisenä suomalaisena eduskuntapuolueena, että kannabis tulee laillistaa.

Puoluekokouksessa tehtiin seuraava päätös:

”Puoluekokous kannattaa, että kannabiksen kieltolaki kumotaan ja kannabiksen käyttö, hallussapito, valmistus ja myynti sallitaan. Samalla kannabikselle toimeenpannaan kattava nykyisiin sallittuihin päihteisiin rinnastuva sääntely, mukaan lukien myynnin ja valmistuksen sääntely ja verollepano. Puoluekokous kannattaa myös, että kannabiksen käytöstä aiheutuneet rekisterimerkinnät poistetaan.”

Aloitetta perusteltiin Ilta-Sanomien mukaan muun muassa sillä, että nykyisen kieltolain myötä alaikäiset saavat kannabista ”liian helposti” ja että ”poliisin resurssit on syytä kohdistaa muun rikollisuuden torjuntaan ottamalla kannabiksen markkinat pois rikollisilta”. Kannabiksen tuotannon ja myynnin tuomisen säänneltyjen markkinoiden piiriin uskotaan myös luovan Suomeen uusia työpaikkoja sekä uudenlaisia viljelymahdollisuuksia ja tulonlähteitä maatalousyrittäjille.

– Se on erittäin hyvä tapa elvyttää taloutta koronapandemian jälkeisessä ajassa, aloitteentekijät sanovat.

Laittoman kannabistuotannon arvioidaan myös olevan todennäköisesti korkeapäästöisempää kuin laillisen.

– Ilmastokriisin ratkaisemiseksi mitään päästölähteitä ei voida jättää sääntelyn ja verotuksen ulkopuolelle, ei myöskään kannabiksen tuotantoa.

Äänestys oli puoluekokouksessa erittäin niukka. Päätös ratkaistiin vain kahden äänen erolla 183-181. Sisäministeri ja vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo sekä puolueen muu johto ei kannattanut kannabiksen suoraa laillistamista, mutta sitä puoltaneiden edustajien määrä oli hieman suurempi.

Vihreiden puoluekokouspäätös on saanut sekä kannatusta että vastustusta.

Kannatusta kokoomusnuorilta ja asiantuntijoilta

Kokoomusnuoret julkaisi sunnuntaina tiedotteen, jossa kokoomusnuoret antaa täyden tuen vihreiden tavoitteen edistämiselle. Kokoomusnuorten mukaan vihreiden päätös on ”selvä viesti” myös emopuolue kokoomukselle.

Helsingin yliopiston rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio totesi Ylelle, että on hyvä, että suomalaisessa politiikassa mietitään kantoja huumeiden käyttöön liittyviin kysymyksiin. Nuotiolle vihreiden aloite on tervetullut ja mielenkiintoinen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimusprofessori Pekka Hakkarainen kertoi Ylelle, ettei ollut yllättynyt vihreiden päätöksestä. Hän ei vastusta kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista, mutta suhtautuu varauksella etenkin sen valmistuksen ja myynnin laillistamiseen. Hakkaraisen mielestä ”Suomen väestö ei ole siihen vielä valmis”.

Muun muassa Argentiina, Etelä-Afrikka, Jamaika, Kanada, Meksiko, Pohjois-Korea, Uruguay sekä useat Euroopan maat ja Yhdysvaltojen osavaltiot sallivat kannabiksen käytön. Hakkaraisen mukaan Suomen kannattaisi vielä tarkasti seurata, millaista tietoa näistä maista saadaan.

Vastustusta kansanedustajilta

Iltalehti uutisoi, että kokoomuksen kansanedustaja Arto Satonen vastustaa ajatusta.

– Coloradossa johti siihen, että kannabiksen vaikutuksen alaisena tapahtuneiden onnettomuuksien määrä lähes tuplaantui. Jälleen osoitus, että Vihreät ovat ulkona realismista, Satonen jyrisi Twitterissä.

Kristillisten Päivi Räsänen oli samoilla linjoilla.

– On huolestuttavaa, että sisäministeriön salkkua kantava puolue vihreät ehdottaa kannabiskäytön, hallussapidon ja jopa myynnin laillistamista. Eikö ministeri Ohisalo ole kuunnellut alaisensa poliisihallinnon varoituksia sen seurauksista? Väärä signaali, Räsänen kirjoitti.

Räsänen lisäsi tiedotteessa, että ”kannabiksen laillistaminen antaisi myös nuorille tuhoisan viestin huumeiden käytön hyväksyttävyydestä.”

Myös keskustan kansanedustaja, maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen Mikko Kärnä hämmästelee vihreiden tuoretta linjausta.

Kärnä ihmettelee tiedotteessaan, miksi vihreä suosivat kannabista päihteenä, vaikka ”sen hiilijalanjälki on valtava”. Kärnä puoltaa kannabiksen viljelyn sallimista Suomessa vain vienti- ja lääketarkoituksiin: ”Suomen kannattaisi nyt ottaa siivu tästä globaalista ja laillisesta miljardibisneksestä kun siihen on mahdollisuus.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra irvaili Twitterissä vihreiden päätökselle.

– Ovatko vihreät huomioineet, että kannabiksen hiilijalanjälki on korkea ja ympäristövaikutukset merkittävät? Yhdysvalloissa on paljonkin tutkittu asiaa. Joko on aloite pössyttelyn hiilikompensaatiosta vetämässä?

Mitä mieltä on kansa?

Helsingin Sanomat järjesti kesällä huumeidenkäytön sallimisesta gallupin, jonka mukaan 35 prosenttia suomalaisista kannattaa kannabiksen myynnin sallimista ja hieman yli 40 prosenttia kannatti kannabiksen käytön rangaistavuuden poistamista. Samassa tutkimuksessa myös valtaosa nuorista vastasi haluavansa sallia kannabiksen käytön.

Huumeiden käytön rangaistavuudesta luopumista kannattavat virallisesti muun muassa THL, Maailman terveysjärjestö WHO sekä useat muut järjestöt.

SUOSITUIMMAT