Etelä-Euroopassa koetaan parhaillaan tukahduttavaa kuumuutta, ja Espanjassa elohopea voi kivuta jopa 47–49 asteeseen. Kyseessä on yksi historian kuumimmista alkukesistä – ja valitettavasti helle on jo vaatinut myös ihmishengen.
Matkailijoita varoitetaan: ”Ei ole leikin asia”
Espanja on yksi suomalaisten ja ruotsalaisten suosikkikohteista, mutta nyt myös viranomaiset ovat huolissaan. Ruotsin ulkoministeriö on antanut virallisen varoituksen Espanjaan matkustaville kansalaisille, kehottaen erityiseen varovaisuuteen äärimmäisten lämpötilojen vuoksi.
Lämpötilojen odotetaan kohoavan lauantain ja viikonlopun aikana yli 47 asteeseen muun muassa Andalusian alueella. La Ramblassa mitattu kaikkien aikojen ennätys, 47,6 astetta, saattaa pian rikkoutua.
Sääilmiön taustalla on niin kutsuttu ”lämpökupu” – korkeapaineen alue, joka vangitsee kuuman ilman paikalleen. Tämä johtaa helleaaltoihin, jotka voivat jatkua päiviä tai jopa viikkoja.
34-vuotias turisti menehtyi Mallorcalla
Traaginen esimerkki helteen vakavuudesta koettiin Mallorcalla, missä 34-vuotias hollantilainen mies kuoli saatuaan lämpöhalvauksen. Mies oli ollut vaellusretkellä ystäviensä kanssa, kun hän yllättäen romahti polttavan auringon alla. Yrityksistä huolimatta hänen henkeään ei voitu pelastaa. Lämpöhalvaus voi kehittyä nopeasti, erityisesti silloin kun keho ei ehdi sopeutua äkilliseen tai pitkäkestoiseen kuumuuteen.
– Kyse ei ole vain epämukavuudesta – tällainen helle voi olla hengenvaarallinen, painottavat viranomaiset.
Pelastushenkilöstö on Espanjassa asetettu valmiustilaan, ja terveydenhuoltojärjestelmä varautuu lämpöhalvausten ja nestehukkaan liittyvien sairaskohtausten lisääntymiseen.
Ilmastonmuutos tekee helteestä uusiutuvan uhkan
Vielä vuosikymmen sitten yli 45 asteen lämpötilat olivat poikkeus – nyt niistä on tullut vuosittain toistuva ilmiö. Ilmastonmuutoksen vaikutuksesta kuumuus iskee yhä aikaisemmin kesällä ja kestää pidempään.
Britannian yleisradion BBC:n sääasiantuntijat pitävät tämänhetkistä helleaaltoa poikkeuksellisen voimakkaana etenkin kesäkuun ajankohtaan nähden. Tavallisesti näin korkeita lukemia on totuttu näkemään vasta heinä–elokuussa.
Vinkkejä matkailijalle kuumuuden keskellä:
Vältä ulkoilua keskipäivän auringossa (klo 11–17)
Juo runsaasti vettä, vältä alkoholia
Pidä pää suojattuna ja käytä kevyttä, peittävää vaatetusta
Etsi varjoa, viileitä sisätiloja tai vesipisteitä
Tunnista oireet ajoissa: päänsärky, huimaus, pahoinvointi ja sekavuus voivat olla merkkejä lämpöhalvauksesta
Eurooppa kuumenee – ja niin myös matkailun riskit
Eteläisen Euroopan lomakohteet joutuvat tulevaisuudessa sopeutumaan uusiin sääoloihin. Turistien ja paikallisten turvallisuus vaatii sopeutumista – myös tiedostavampaa matkailua.
Lähde: IS