Ylen Perjantai-dokkarissa nähdään tamperelainen Isa Häkkinen, 27, joka vaihtoi 40-tuntisen työviikon tarjoilijana seksityöhön. Hän ei häpeile työtään, vaikka seksin myymiseen yleisesti liitetään häpeän tunteita.
Häkkisellä jäi aikoinaan lukio kesken diagnosoimattoman keskittymishäiriön takia, jonka jälkeen hän työskenteli kuusi vuotta ravintola-alalla tarjoilijana. Hän ei kuitenkaan ollut tyytyväinen tarjoilijan työhön eikä alan sopimuksiin, joten kuusi vuotta sitten hän siirtyi seksityöhön, eikä ole katunut päätöstään.
Myöhemmin Häkkinen myös jatkoi lukiota ja kirjoitti viime syksynä neljä laudaturia. Tänä keväänä hän kirjoittaa vielä fysiikan, kemian ja filosofian. Hän on kiinnostunut kasvifysiologiasta sekä sosiaali- ja taloustieteistä, ja suunnittelee pyrkivänsä kirjoitusten jälkeen yliopistoon.
Häkkisen säännöt seksityössä ovat tiukat: Kondomi pakollinen, suuseksi ok, ei anaalia. Hänen mukaansa maksullinen seksi ei hänelle juurikaan eroa satunnaisesta seksistä. Hän toteaa, että se on huonoimmillaankin kohtuullista.
– Se on aika lähellä sellaista velvollisuusseksiä, mitä kaikki meistä on parisuhteessa harrastanut. Parhaimmillaan se on hyvää.
Häkkinen kertoo saavansa uuteen ilmoitukseen jopa 30-50 yhteydenottoa päivässä. Osa yhteydenotoista johtaa asiakkuuteen. Tavanomaisin Häkkisen asiakas on keski-ikäinen mies, joko varattu tai sinkku. Häkkinen kuvailee heitä yleisesti ”insinöörikansaksi”.
Häkkinen kertoo saavansa asiakkailta kunnioitusta ja kohteliasta käytöstä. Moni heistä on yksinäinen ja kaipaa seksin lisäksi myös silittelyä, halailua ja keskustelua.
Häkkisen poikaystävät eivät ole hänen työtään hyväksyneet, mutta hän on itse tyytyväinen valintaansa.
– En keksi mitään muuta työtä, josta saisin näin paljon palkkaa, asiakkailta näin suurta kunnioitusta ja jossa olisi näin suuri itsemääräämisoikeus.
Pro-tukipisteen toiminnanjohtaja Jaana Kauppinen kertoo Ylelle, että Suomessa on tuhansia seksityöntekijöitä ja hän toivoisi muutosta heihin liittyvään lainsäädäntöön, koska heidän työturvansa poikkeaa suuresti normaalista.
– Mitä vähemmän seksiä myyvillä ihmisillä on oikeuksia, sitä vähemmän he hakeutuvat suojaan, sitä vähemmän he luottavat viranomaisiin ja sitä enemmän he pyrkivät pitämään työnsä salassa. Ja silloin myös hyväksikäytön mahdollisuudet kasvavat, Kauppinen toteaa.
Alla Ylen Perjantai-dokkari. Jos video ei näy, sen voi katsoa täältä.
Lähde ja kuvakaappaus ohjelmasta: Yle