Ylläksellä ulkoilun juhlaviikko heinäkuussa


Heinäkuussa 2021 ensimmäistä kertaa järjestettävä Ylläs Outdoor Weekin pääteemoina ovat ulkoilu ja urheilu. Mukana on myös reilusti yöttömän yön taikaa. 

Ylläs Outdoor Weekillä to-la 8.-17.7.2021 voi testata eri lajeja ja välineitä sekä osallistua tapahtumiin ja kisoihin matalalla kynnyksellä.

Ylläs Outdoor Weekillä on suositun NUTS Ylläs-Pallas -polkujuoksutapahtuman lisäksi uusi ultrapitkä polkujuoksumatka, uusi ultrapitkä maastopyöräilykilpailu, suunnistusta, melontaa ja rullahiihtoa, sekä kursseja ja työpajoja. Ohjelmaa on reilusti ja se järjestetään miltei kokonaan ulkona. 

– Ylläksellä on monipuolinen miljöö testata erilaisia lajeja ja harrastusvälineitä. Messutapahtuma syntyikin ideasta tuoda ulkoilun maahantuojat sinne missä harrastetaan, Ylläs Outdoor Weekin tapahtumatuottaja Teemu Takkula kertoo. 

Polkujuosten kansallispuiston päästä päähän

Tapahtumaviikko alkaa torstaina 8.7.2021 suositulla NUTS Ylläs-Pallas -polkujuoksulla, jossa noin 2 000 innokasta ulkoilijaa kulkee valitsemansa 37-160 kilometrin matkan Lapin kauniissa tunturimaisemissa. Valtaosa osallistujista on suomalaisia ja mukana aiempien vuosien tapaan myös muutamia kansainvälisiä osallistujia. 

Osa on mukana vauhdikkaasti kilpaillen ja osa leppoisammin tunnelmasta nauttien. Pallas-Yllästunturin kansallispuiston päästä päähän kulkevalle 160 kilometrin matkalla ensimmäisiä odotetaan Ylläksellä maaliin noin 17 tunnin jälkeen. 

– Etenkin lyhyempiin matkoihin voi hyvin osallistua myös vähemmällä kokemuksella ja samalla nauttia tapahtuman eduista kuten huoltopisteistä ja kilpailufiiliksestä, Teemu Takkula avaa.  

326 kilometrin ultrajuoksu Lemmenjoelta Ylläkselle

Uusi 326 kilometrin matka NUTS Distance 300 by Black Diamond Lemmenjoelta Ylläkselle haastaa polkujuoksijoita toden teolla. Ensimmäistä kertaa järjestettävän matkan reitti on erämainen ja varmasti vaikea kokeneemmallekin juoksijalle. Lepäämiseenkään ei ole liiemmin varaa, sillä aikaa on vain kuusi vuorokautta. 

Kuukautta ennen tapahtumaa ilmoittautuneita on jo 75.  

– Valmistautuminen NUTS Distance 300:n on sujunut ihan nappiin! Toukokuun lopulla vedin NUTS Karhunkierros 166 km pitkänä treeninä 35 tuntiin, Team La Sportiva Finlandin Jukka Kukkonen kertoo.

– Nyt pakkaillaan kamoja ja viilataan yksityiskohtia kuntoon. Kolmen viikon päästä matkustan Äkäslompoloon kannustamaan NUTS Ylläs Pallas -kisaan Team La Sportiva Finlandia ja muita kavereita. Myös poikani juoksee siellä 37 km sarjassa. 

– Maanantaina 12.7. on 326 kilometrin startti Lemmenjoelta. Tavoitteena on olla perjantaina tai viimeistään lauantaina maalissa Äkäslompolossa. Siitä tulee varmaan tosi hauska ja jännittävä seikkailu, varsinkin kun en ole koskaan niissä erämaissa samoillut.

Erämaisuuden ja turvallisuuden tähden kulkijoilta edellytetään mm. yöpymisvarusteiden kuljettamista lähdöstä maaliin, ja matkan varrelle on järjestetty lepopaikkoja ja ruokatarjoiluja. 

Maastopyöräilyä lähireiteillä

Myös maastopyöräilyssä on tarjolla normaali ja erittäin pitkää matkaa. NUTS MTB Ylläs vie upeisiin Lapin tunturimaisemiin maastopyöräilemään uusille 40 ja 70 kilometrin matkoille, jotka sopivat kaikille aloittelijoista kokeneisiin kuskeihin. Kärkiajasta voi kisailla vauhdikkaasti teknisillä poluilla tai nauttia miljööstä ja tunnelmasta leppoisammin itseään haastaen. 

240 kilometrin maastopyöräilyseikkailu

Uusi 240 kilometrin NUTS MTB 240 -maastopyöräilyseikkailu Pöyrisjärven erämaa-alueelta Pallas-Yllästunturin kansallispuiston läpi Äkäslompoloon on erittäin vaativa. Reitti kuljetaan gps-laitteen opastamana, sillä reittiä ei ole merkattu maastoon.

Pituuden ja reitin vaativuuden lisäksi oman haasteensa tuo varusteiden tuoma lisäpaino, sillä erämaisella matkalla on oltava kaikki tarvittava mukana. Aikaraja lähdöstä maaliin on viisi vuorokautta. Kuukautta ennen koitokseen on ilmoittautunut 18 osallistujaa.

Rogaining SM 2021

Rogaining SM palaa vuoden 2009 Rogainingin EM-kisojen maisemiin Ylläkselle. Matkoina ovat: 24 tuntia todellisille Rogaining-harrastajille (SM 2021) sekä 4 ja 8 tuntia niille joille riittää hieman lyhyempikin aika. 

– Odotamme noin 150 osallistujaa. Toivottavasti raja aukeaa ja saamme myös virosta innokkaat kisaajat mukaan. Viime vuoden kisa jäi järjestämättä ja edeltävien vuosien kisat ovat olleet Etelä-Suomessa, joten nyt on ilo päästä kisaamaan tunturimaisemiin. Odotamme siis mielenkiintoista kisaa, paljon Suomen huippuja on mukana, kertoo Rogaining tuottaja Harri Valasma

Kairacross yhdistää melonnan ja retkeilyn

Uusi packraft-tapahtuma tarjoaa mielenkiintoisen tavan nauttia kansallispuiston luonnosta – Kairacross Ylläs liikuttaa ulkoilijoita jalkaisin ja meloen, vuoroin maalla ja vuoroin vesillä. Vesillä liikutaan ilmatäytteisellä ja kevyehköllä packraft-lautalla. Tavoitteena on suunnistaa kilpailurata läpi mahdollisimman nopeasti, rastit numerojärjestyksessä kiertäen. Kilpailussa on kolme rataa: noin vuorokauden kestävä Pitkä, puolet lyhyempi Puolikas sekä muutaman tunnin helppo Mini.

Kairacross Ylläs sopii kaikille ulkoilusta ja liikunnasta kiinnostuneille riippumatta siitä, onko tavoite voittaa itsensä lisäksi myös palkintosijoja tai vain nauttia keskikesän yöttömästä yöstä ja huikeista maisemista. Reitti tarjoaa mielekkäitä haasteita ja elämyksiä yhtä hyvin retkeilyasenteella kuin kilpailumielessä liikkuvallekin.

Rullahiihdossa ja vuorijuoksussa selvitetään ylämäkien ykkönen

Tule mukaan kokeilemaan vaikka kaveriporukan kanssa, voittaako juoksija hiihtäjän tai pärjääkö hiihtäjä juoksijalle Suomen kovimmassa vuorijuoksussa, kunnolliseen ylämäkeen. Pystyykö kisan kärki juoksemaan 8 km nousun/511 m alle puolen tunnin?

Kursseilta ja työpajoista täsmävinkit tekemiseen

Tapahtumanviikon aikana järjestetään useita kursseja ja työpajoja, joissa perehdytään ja syvennytään lajeihin.

 • Polkujuoksun neljän työpajaa suuntaa tuntureille harjoittelemaan niin nopeutta kuin mäkijuoksua. 
 • Retkeilyn kolmiosaisen kokonaisuus koostuu päiväretken suunnittelusta, leiriytymisen ja leirielämän perusteista ja erätaitojen harjoittelusta. 
 • Maastopyöräilyssä monipäiväisellä tekniikkaleirillä harjoitellaan ajotekniikkaa ja helpotetaan reiteillä ja poluilla ajoa. 
 • Packraft-melonnan alkeet rauhallisessa vedessä sekä tutustuminen virtavesimelontaan. 
 • Perhokalastuksen alkeet rannasta ja veneestä sekä jokiretkiä. 

Iltaohjelma

Stig – to 15.7.2021

Lukuisia kulta- ja platinasinglejä vuosien varrella julkaissut STIG on tarjonnut suomalaisille useita kestohittejä, kuten esimerkiksi ”Puumaa mä metsästän” ja ”Original gigolo” sekä jättihitin ”Roy Orbison”. STIG oli mukana suositussa Vain Elämää -ohjelmassa, jossa hän on ihastuttanut muun muassa ilmiömäisen suosion saavuttaneella ”Kuningaskobra”-hitillään. STIG keikkailee Ylläs Outdoor Weekillä Äkäslompolossa torstaina 15.7.2021. 

The Meänland – la 10.7.2021

Folkrekkipänti väylänsuusta on tullut tunnetuksi rytmikkäästä poljennostaan höystettynä ovelin ja puhuttelevin sanoituksineen maailman ainoana ”Meänkielisenä” yhtyeenä. Keikat on myyty lähes poikkeuksetta loppuun viimevuosina. The Meänland esiintyy Ylläs Outdoor Weekillä lauantaina 10.7.2021 polkujuoksujen päätteeksi. 

Ylläs Outdoor Week

 • To-la 8.-17.7.2021
 • Järjestetään ensimmäistä kertaa 
 • Pääteemoina ulkoilu ja urheilu
 • Tapahtumia, kilpailuja, kursseja ja työpajoja

Lajit:

 • Polkujuoksu
 • Maastopyöräily
 • Rogaining eli suunnistus
 • Packraft-melonta
 • Rullahiihto
 • Vuorijuoksu
 • Perhokalastus
 • Lasten aktiviteetit (julkaistaan myöhemmin)

Oheisohjelma:

 • Ylläs Outdoor Expo -tapahtumatori 
 • Kurssit ja työpajat
 • Iltaohjelma: Stig (to 15.7.), The Meänland (la 10.7.)

Lähde ja kuvat: Ylläs Outdoor Week

SUOSITUIMMAT

Salkkarit-tähti meni naimisiin! Katso kuva persoonallisesta häätyylistä Seiskan kuvalinkistä

Seiskan kuvaaja on ollut todistamassa, kun Salatuista elämistä tunnetuksi tullut Petteri Paavola on astellut tuoreen vaimonsa kanssa kirkosta ulos.

Seiska: Piritasta eronnut Niklas Hagman löysi uuden rakkaan!

Seiska tietää kertoa, että entinen jääkiekkoilija Niklas Hagman on löytänyt elämäänsä uuden rakkauden. Hänen on nähty lomailevan Kreikassa näyttävän vaaleaverikön kanssa. Kaksikko...

Seiska: Sabina Särkän ja aviomiehen julkinen toiminta hämmästyttää

Seiska kertoo saaneensa jo pidemmän aikaa vihjeitä, että Sabina Särkän avioliitto olisi ajautunut jonkinlaiseen kriisiin. Miss Suomen perintöprinsessana...

Saija Tuupanen joutui hakeutumaan hoitoon – ainakin yksi keikka peruttu

Saija Tuupanen kertoo Instagramissa sairastuneensa. - Voi änkeröinen! Ääni katosi ja täällä matkataan lääkäriin, suosikkilaulaja selostaa.

Seiska: Vesa-Matti Loirin, 77, terveydentila romahti – joutui sairaalahoitoon

Koko kansan tuntema näyttelijä ja muusikko Vesa-Matti Loiri, 77, on joutunut sairaalahoitoon. Asiasta kertoi Seiskalle rakastetun viihdetaiteilijan lähipiiri.

Seiska: Vesa-Matti Loirin terveysongelmat pahenivat tragedian myötä

Kerroimme aiemmin tällä viikolla Seiskan uutisoinnin pohjalta, että Vesa-Matti Loiri, 77, on joutunut sairaalahoitoon. Viihteen monitaituri on kärsinyt...

Mika Salo esitteli tyttöystävänsä – poseeraavat yhdessä hääjuhlassa

Formula 1 -kisoissa nykyisin tuomarina sekä tv-lähetyksissä kommentaattorina toimiva entinen F1-kuljettaja Mika Salo, 55, oli viime keväänä lehtiotsikoissa hämmentävien naissuhteidensa takia.

Seiska: Stefan Thermanilta meni koti alta

Seiska uutisoi, että kohuliikemies Stefan Therman on joutunut muuttamaan pois asunnostaan Helsingin kantakaupungin arvokorttelista. Seiskan mukaan Thermanin naapurit saivat...

Vappu Pimiä miehelleen: ”Se oli sen sormuksen loppu”

Tanssii Tähtien Kanssa -juontaja Vappu Pimiä lomaili äskettäin miehensä Teemun kanssa kotimaassa. Pimiä kuvaili matkaa aikuisten "pussailulomaksi" ilman lapsia.

Seiska paljasti salaloman! Vaihtoiko Erika Vikman Dannyn goottirokkariin?

Erika Vikman, 29, ja The 69 Eyes -yhtyeen laulaja "Jyrki 69" Linnakivi, 53, nähdään syksyllä Vain elämää -sarjan uudella kaudella, joka kuvattiin...

Jatkamalla tämän sivuston käyttöä sitoudut käyttämään evästeitä. Lue lisää

Tämä verkkosivusto käyttää evästeitä, jotta saisit parhaan mahdollisen selauskokemuksen. Tallennamme laitteellesi aika ajoin pieniä datatiedostoja, joita kutsutaan evästeiksi (cookies).

Sulje