67 % suomalaisista syö jouluna graavikalaa – näin tarkistat sertifioinnin



Lohi on Suomen syödyin kala, joka löytyy myös joka vuosi monien joulupöydästä.

Ylivoimaisesti eniten Suomessa syödään norjalaista tuontilohta, jonka tavanomaiseen kasvatukseen liittyy kuitenkin ikäviä ympäristövaikutuksia. Lidl kertoo asettaneensa vastuullisuustavoitteekseen myydä vain vastuullisuussertifioitua tai kotimaista kalaa omien merkkien tuotteissa vuoden 2020 loppuun mennessä. Lohen osalta tavoite on täyttynyt ennen joulua. Lidlin kahdentoista ASC-sertifioidun lohituotteen lisäksi valikoimasta löytyy tällä hetkellä myös viisi Suomessa kasvatetusta kirjolohesta valmistettua tuotetta. ASC-sertifiointi kertoo vastuullisesti kasvatetusta kalasta.

– Sertifiointi varmistaa kalojen jäljitettävyyden toimitusketjussa sekä sen, että ne on kasvatettu kestävästi. Halusimme  sertifioida etenkin kaikki valikoimastamme löytyvät lohet, jotta asiakas voi olla varma siitä, että Lidlin merkin alla myydään vain vastuullisesti pyydettyä ja kasvatettua kalaa, kertoo Lidlin vastuullisuusasiantuntija Laura Kvissberg.

Lidlin syksyllä 2020 teettämän tutkimuksen mukaan suomalaisista 27 prosenttia ostaa joulupöytään vain kotimaista kalaa. Jouluna eniten syödään graavikalaa (67 prosenttia) ja toiseksi eniten kylmäsavustettua lohta (56 prosenttia). 

Kotimainen on vastuullista 

Kotimainen kala on ilmastoystävällinen valinta. Suomalainen luonnonkala on vielä harvoin sertifioitua, mutta terveellistä ja sen hiilijalanjälki on muihin eläinproteiineihin verrattuna pieni. Itämerestä pyydetyn silakan syöminen pienentää meren ravinnekuormitusta ja on siis todellinen ympäristöteko.

– WWF suosittelee syömään enemmän kotimaista luonnonkalaa ja myös Suomessa kasvatettu kirjolohi on päässyt Kalaoppaan vihreälle listalle. MSC- ja ASC -tutkimuslaitosten myöntämiä laatuleimoja harvemmin vielä löytyy suomalaisesta kalasta, mutta tehostetun kalanviljelyn ja etenkin Itämeren ravinnekuormituksen kannalta suomalaista kalaa voi syödä hyvillä mielin, kertoo Kvissberg.

ASC on vastuullisesti viljellyn kalan sertifiointi. ASC -sertifioinnin tavoitteena on pienentää kalankasvatuksen haitallisia ympäristövaikutuksia. Siksi sitä suosittelevat useat ympäristöjärjestöt.

MSC on vastuullisesti pyydetyn kalan sertifiointi. MSC-merkki kertoo kuluttajalle, että kyseisen kalan alkuperä tunnetaan ja se on pyydetty MSC -sertifikaatin asettamien kestävyyskriteerien mukaisesti.

WWF:n Kalaopas ohjaa vastuulliseen kalojen kuluttamiseen liikennevaloin. Oppaassa kalalajit on luokiteltu vihreälle, keltaiselle tai punaiselle listalle kalakantojen tilan ja pyyntitapojen kestävyyden mukaan. Vihreän listan kaloja kannattaa WWF:n mukaan suosia, keltaisella merkittyjä lajeja ostaa harkiten ja punaisen valon saaneita välttää.

Tutkimukseen osallistui tuhat suomalaista, joista 95 prosenttia vastasi juhlivansa joulua syömällä kotioloissa. Tutkimuksessa keskityttiin joulupöydän ruokiin ja sen toteutti Bilendi Finland.

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT