Aarno Malin kertoo kirjassaan, mitä tapahtuu, kun putoaa kaikkien yhteiskunnan turvaverkkojen läpi


Toimittaja Aarno Malin julkaisee 22. kesäkuuta Mies, jota ei uskottu -nimisen kirjan, jossa hän kertoo lamauttavaan sairauteensa liittyvistä asioista.

Kipu alkoi kesälomalla. Liikunnallisen lukiolaispojan lonkkiin pesiytyi viiltävä särky, ja hänestä tuli hetkessä invalidi. Yhtä lamauttavia olivat lääkäreiden reaktiot: ei sinusta löydy mitään vikaa, ongelma on korvien välissä. Tokaisusta tuli itseään toteuttava ennuste – aktiivinen lukiolaispoika vetäytyi kipuineen yksinäisyyteen ja muuttui itsetuhoiseksi.

Aarno Malin kuvaa omakohtaisessa kirjassaan mielivaltaista, kafkamaista järjestelmää: apua saadakseen on oltava sairas, mutta jos diagnoosia ei löydy, ei sairauttakaan tunnusteta. Jos ei ole sairautta, ei saa myöskään rahallista apua Kelasta tai sosiaalitoimistosta, mutta toisaalta kovissa kivuissa ei pysty myöskään työskentelemään tai opiskelemaan. Kuin ihmeen kaupalla Malin kuitenkin löysi keinoja selviytyä ja sinnitellä, mutta toistuvat pettymykset jättivät jälkensä.

Lähes 20 vuoden kipujen ja selittämättömien oireiden jälkeen Aarno Malinilla todettiin mm. selkärankareuma. Sekä avun saamisen että henkisen toipumisen kannalta diagnoosin saaminen oli merkittävää. Tästä alkoi Malinin toipuminen kohti valoa.

Mies, jota ei uskottu kuvaa Malinin pitkää taistelua hoidon ja ihmisarvoisen kohtelun löytämiseksi. Hyvinvointivaltion varjoisalta puolelta katsottuna terveydenhuoltojärjestelmä ei ole heikompien puolella vaan heitä vastaan.

FM, toimittaja ja kirjailija Aarno Malin on erikoistunut yhteiskunnan salattuun ja synkkään puoleen. Hänen esikoisteoksensa, tietokirja Pimeyden ytimeen paljasti pimeän verkon järkyttävimmän rikollisen sisällön. Malin on ollut myös keskusrikospoliisin asiantuntijana Vastaamon tietomurtotapauksessa.

Lähde ja kuva: Atena

SUOSITUIMMAT