Arman Alizad suree kotimaansa hallintoa: ”Alle 13-vuotias tyttö naimisiin…”


Juontaja ja tv-kasvo Arman Alizad, 51, julkaisi Facebookissa muutama päivä sitten postauksen, jossa kertoi synnyinmaansa Iranin kehnoista oikeuksista:

”Tämä viesti on ei-iranilaisille seuraajilleni. Viime viikolla Iranin siveyspoliisi tappoi 22-vuotiaan Mahsa Aminin koska hänellä ei ollut hijab oikein puettuna. Tästä vähän taustaa. Iran on ollut vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen hirmuhallinnon alla. Vallankumouksen jälkeen naisten ja vähemmistöjen oikeudet ovat olleet olemattomat. Naisen naimaikä on 13 mutta isän luvalla hän saa mennä jopa aiemmin naimisiin. Miehillä saa olla monta vaimoa ja nainen ei voi käytännössä hakea avioeroa. Hänellä ei myöskään ole huoltajuusoikeutta.”

Alizad jatkoi kertomalla säännöistä ja rangaistuksista Iranissa:

”Pukeutumissäännöt ovat naisille äärimmäisen ankaria mutta rangaistukset niiden rikkomisesta vielä ankarampia: vankeus, pahoinpitely, kuolema. Nainen ei saa tanssia julkisilla paikoilla tai näyttää hiuksiaan. Iranissa hijab ei ole, eikä ole koskaan ollut mitään muuta kuin sorron suurin ja näkyvin symboli. Iranissa se on naisen polkemista maahan. Jos teillä tulee vastaan joku joka mitään muuta väittää, hän joko valehtelee tai on vain sokea.”

Alizad vielä kertoi, että oikeuksista taisteilu ansaitsee kaiken näkyvyyden: 

”Oma isäni riskeerasi aikoinaan kaiken kun vei meidät pois. Hänen omat sanansa olivat: ”haluan että vaimoni ja tyttäreni saavat pukeutua kuten haluavat ja olla vapaita”. Jakakaa tämä julkaisu. Tämä on taistelu naisten oikeuksien, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien puolesta ja ansaitsee kaiken kansallisen ja kansainvälisen näkyvyyden. Itsemääräämisoikeus kuuluu kaikille.”

Päivitys löytyy alta. Jos se ei näy, voit katsoa sen Facebookista.

SUOSITUIMMAT