Asiantuntijat ihmeissään Jukka Jalosen ratkaisusta Leijonien tappiossa Kazakstanille


Jääkiekon MM-kisat ovat olleet alusta lähtien täynnä historiallisia yllätyksiä, kun ns. ”lilliputtimaat” ovat päihittäneet isompansa ensimmäistä kertaa.

Isäntämaa Latvia voitti sensaatiomaisesti Kanadan ensimmäistä kertaa. Sitten Tanska ja Valko-Venäjä voittivat Ruotsin, ja Suomi hävisi ensimmäistä kertaa MM-kisoissa Kazakstanille. Yläpuolella englanninkielinen kooste Suomen ottelusta.

Leijonat varoittivat jo etukäteen päävalmentaja Jukka Jalosen johdolla, että Kazakstan ei ole heittopussi, sillä siinä on 18 kovaa KHL-pelaajaa, joista suuri osa pelaa samassa joukkueessa.

Ottelussa Kazakstan puolusti tehokkaasti ja maalia vartioinut Nikita Bojarkin torjui peräti 50 kertaa. Torjuntojen joukossa oli näyttäviä koppeja, mutta Suomella oli vaikeuksia päästä kunnollisiin tekopaikkoihin.

Leijonien ykkösketju, jossa ovat hyökkääjät Arttu Ruotsalainen, Teemu Turunen ja Jere Karjalainen, ei ole kahdessa ensimmäisessä ottelussa tehnyt vielä maaliakaan ja nytkin otteet olivat erittäin vaisuja. Kolmikko hyllytettiin kolmannessa erässä ja kun varsinainen peliaika päättyi 1-1, jatkoerässä heistä pelasi vain Ruotsalainen.

Kiekkoasiantuntijoiden yllätys olikin suuri, kun voittolaukauskisassa Jalonen valitsi kyseisen ”kylmän kolmikon” vetämään rangaistuslaukauksia. He kaikki epäonnistuivat ja Kazakstan voitti ottelun 2-1. Suomalaisista maalin onnistui tekemään voittolaukauskisassa vain Oliwer Kaski. Suomen viidettä vetoa ei tarvittu, koska Kazakstan oli jo tehnyt kolme maalia Suomen yhtä vastaan.

Ottelun jälkeen C Moren studiossa Olli Jokinen ja Karri Kivi ihmettelivät Jalosen valintaa laittaa kylmät kolmikko vetämään rankkareita. Kivi totesi, että normaalisti rankkareita laitetaan vetämään siihen erikoistuneita miehiä, mutta lisäsi Jokisen säestyksellä, että yleensä kannattaa käyttää ottelussa suurella itseluottamuksella pelanneita ns. ”kuumia pelaajia”. Kaksikko pohti, olisiko Jalonen yrittänyt pedata kolmikolle mahdollisuutta kasvattaa itseluottamustaan rankkarikisassa, mutta riskinoton tuloksena oli yhden lisäpisteen menetys. Jokinen myös ihmetteli, että Harri Säteri päästi voittolaukauskisassa maaleja, joita kazakstanilaiset vetivät täsmälleen samalla tavalla kuin edellisenä iltana voittolaukauskisassa Latviaa vastaan, jonka he myös voittivat. Jokinen ja Kivi pohtivat, eikö Suomen joukkue ollut valmistautunut asiaan, vai eikö vain uskottu, että kazakstanilaiset toistaisivat temppunsa juuri samalla tavalla.

Myös monet muut jääkiekkoasiantuntijat ovat ihmetelleet Jalosen pelaajavalintoja voittolaukauskisaan, ja nyt vaaditaan ykkösketjun hajottamista.

Suomen tähän mennessä aktiivisin ketju on ollut kapteeni Marko ”Mörkö” Anttilan johtama nelosketju. Anttila valittiin ottelussa Suomen parhaaksi pelaajaksi.

Kazakstan sai voitostaan kaksi pistettä; tasapelistä yhden ja voittolaukauskisasta toisen. Suomen saldoksi jäi yksi piste peliajan päättymisestä tasan.

SUOSITUIMMAT