Ihminen voi kyetä voittamaan monia haasteita samanaikaisesti. Yleisesti ajatellaan, että elämänmuutoksesta haaveilevan kannattaisi keskittyä muuttamaan elämässään yksi asia kerrallaan. Ajatus on, että liikaa yrittämällä onnistuminen voi käydä vaikeaksi, jolloin koko projektista saatetaan helpommin luopua. Siksi muutosta kannattaisi työstää hitaasti ja lempeällä otteella.
Uuden tutkimuksen mukaan tämä ”askel kerrallaan” -ajattelumalli kuitenkin aliarvioi rankasti kykyämme muuttua. Sen mukaan ihmisillä on erinomainen kyky tehdä useita samanaikaisia muutoksia henkisen ja fyysisen hyvinvointinsa hyväksi. Toisekseen, kokonaisvaltainen lähestymistapa parantaa tutkimuksen mukaan tuloksia kaikilla muutosten eri alueilla.
Tutkimukseen osallistuneet paransivat tuloksiaan muun muassa vahvuuden, kestävyyden, joustavuuden, työmuistin, keskittymiskyvyn, mielialan, itseluottamuksen ja tyytyväisyyden saroilla.
Vastaava tutkija Michael Mrazek selittää tutkimusraportissa, että kahden tai useamman muutoksen tekeminen yhtä aikaa vahvistaa tuloksia jokaisella osa-alueella.
– On helpompi juoda vähemmän kahvia, jos samaan aikaan nukut enemmän. Tutkimuksemme käytti tätä logiikkaa auttaakseen ihmisiä kehittymään monilla eri alueilla. Tämä voi luoda positiivisen kierteen, missä onnistuminen yhdessä asiassa tukee onnistumista seuraavassa.
Tutkimustuloksia kuvailtiin huomattavaksi, ja vaikutukset olivat pitkäkestoisia: osallistujien tulokset paranivat edelleen kaikilla alueilla jopa kuusi viikkoa tutkimuksen jälkeen.
Näyttää siis siltä, että meistä on enempään kuin luulimme.
Lähde: Positive Prescription
Kuva: Unsplash