Facebook ja Instagram poistumassa Euroopasta kokonaan?


Jättiyhtiö Facebook on uhannut poistaa sosiaalisen median palvelunsa Facebookin ja Instagramin Euroopan 410 miljoonalta käyttäjältä, jos Irlanti ei peruuta kieltoa käyttäjädatan siirtämisestä Yhdysvaltoihin, kertoo Vice.

EU:n ja Facebookin nahistelu kiihtyi sen jälkeen, kun USA:n ja EU:n ja välinen tiedonsiirtosopimus Privacy Shield kaatui kesällä.

Facebook ja Instagram keräävät käyttäjistään valtavan määrän informaatiota, eikä EU ole saanut varmuutta siitä, ettei USA:n hallitus monitoroisi näitä tietoja. Tämän takia Irlannin tietosuojaviranomainen DPC (Data Protection Commission) teki elokuussa päätöksen, jonka mukaan Facebookilla oli kolme viikkoa aikaa lopettaa Euroopasta keräämänsä käyttäjädatan siirtäminen Yhdysvaltoihin.

Facebook on puolestaan haastanut oikeuteen DPC:n kiellon, joka sen mukaan on ajojahti pelkkä ajojahti yhtiötä kohtaan. Facebook ei myönnä kiristävänsä irlantilaisia päättäjiä uhkailemalla vetäytyä Euroopasta, mutta ilmoittaa ettei yhtiö tiedä miten sen toiminta voisi jatkua Euroopassa, jos se joutuisi noudattamaan tiedonsiirtokieltoa.

Viime viikolla irlantilainen tuomioistuin asetti siirtokiellon toistaiseksi tauolle Facebookin haasteen johdosta, mutta DPC voi puolestaan haastaa taukopäätöksen.

Facebookin maailmanlaajuinen satojen miljardien liiketoiminta perustuu käyttäjistä kerätyn datan perusteella kohdistettuun mainontaan, joten sen estäminen vahingoittaisi yhtiön ansaintamahdollisuuksia. DPC:llä on kuitenkin toimivalta määrätä Facebookille kiellon noudattamatta jättämisestä sakkoa jopa 2,8 miljardia dollaria (noin 2,4 miljardia euroa).

Yksityisyysoikeuksiin perehtyneiden asiantuntijoiden mielestä Facebookin vetäytymisuhkaus on pelkkää uhittelua, koska Eurooppa on yhtiölle niin merkittävä markkina-alue. Esimerkiksi Lontoon yliopiston teknologiatutkija Michael Veale ei ota Facebookin uhkausta todesta.

– Ajatus siitä, että Facebook vetäytyisi Euroopan markkinoilta on absurdia uhkailua, johon ei nähdäkseni kukaan oikeasti usko, Veale arvioi VICE Newsille.

Lähteet: Wall Street Journal, VICE News

SUOSITUIMMAT