FBI varoittaa älypuhelimesi kameran ominaisuudesta – voi tyhjentää tilisi


Yhdysvaltojen liittovaltion poliisi FBI varoittaa, että älypuhelimen kameralla skannattavat qr-koodit voivat johtaa haittaohjelmien latautumiseen puhelimellesi tai jopa tilisi tyhjentämiseen.

Kyseessä on huijaus, jossa käytetään hyväksi yhä suositummaksi tullutta neliömäistä mustavalkoista qr-koodia, josta älypuhelin tunnistaa linkin kameran kautta. Huijauksessa linkki johtaakin haitalliselle verkkosivustolle, henkilötietosi varastavan haittaohjelman lataamiseen tai suorittamaan maksua suoraan tililtäsi. Jopa koko tilisi voidaan tyhjentää, jos rikollinen saa sinne pääsyn.

Huijausta on käytännössä mahdoton havaita etukäteen, sillä qr-koodin käynnistämää linkkiä ei voi tarkistaa ennen kuin sen on jo skannannut. Huijarit käyttävät hyväkseen tarroissa ja digitaalisissa julkaisuissa käytettäviä qr-koodeja esimerkiksi siten, että alun perin aidon koodin kohteena on vanhentunut verkkosivu, joka onkin jo otettu huijarien käyttöön.

Miten qr-huijaukselta voi suojautua?

Jos skannaat qr-koodin, varmista että verkko-osoite, johon se ohjaa, on aito, eli että siinä ei ole minkäänlaisia kirjoitusvirheitä eikä outoja lisäkirjaimia.

Jotta koko tiliäsi ei voi netin kautta tyhjentää kerralla, aseta verkkopankkiisi päiväkohtainen käyttöraja.

Älä lataa sovelluksia qr-koodin kautta, vaan käytä virallisia sovelluskauppoja. Älä myöskään käytä qr-koodien skannaussovelluksia.

Älä maksa qr-koodilla.

Jos olet saanut esimerkiksi sähköpostilla epäselvän maksukehotuksen, varmista asia soittamalla ensin yritykselle.

Jos epäilet, että rahojasi on onnistuttu viemään, soita heti pankkiin ja tee rikosilmoitus vasta sen jälkeen.

Lähde: FBI

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT