HS: Helsingissä liikkuu 100-150 nuoren joukko, joka ei kaihda väkivaltaa – ”Kaduilla ei ole turvallista kaikille nuorille”


Helsingin Sanomat uutisoi, että Helsingin keskustassa sekä pääkaupunkiseudun lähiöissä liikkuu erillisistä ryhmistä koostuva yhteensä noin 100-150 vaarallisesti käyttäytyvän nuoren joukko, joka herättää huolta viranomaisissa.

HS:n mukaan valtaosa joukon nuorista koostuu ulkomaalaistaustaisista pojista, joista nuorimmat ovat 13-vuotiaita ja vanhimmat parikymppisiä. Mukana on myös jonkin verran tyttöjä.

Lehden mukaan kyseiset nuoret eivät kaihda väkivaltaa ryöstäessään toisilta nuorilta esimerkiksi merkkivaatteita, puhelimia ja kalliita vöitä. Osalla heistä on myös teräaseita.

Joukot majailevat etenkin Helsingin päärautatieaseman, asematunnelin, keskuskirjasto Oodin ja Kampin muodostamalla alueella sekä Itäkeskuksessa.

Lokakuussa noin kymmenen nuoren ryhmä yritti ryöstää Helsingin Alppipuistossa omaisuutta kahdelta alaikäiseltä pojalta, joista toista puukotettiin. Teosta epäillyt ovat maahanmuuttajataustaisia nuoria.

Viranomaiset ovat huolestuneita ilmiöstä, sillä heidän mukaansa kuka tahansa voi joutua pimeällä kadulla nuorisojoukon väkivallan kohteeksi.

– Kadulla ei esimerkiksi ydinkeskustassa tai Itäkeskuksessa tällä hetkellä ole kaikille nuorille turvallista myöhään illalla, toteaa HS:lle nuorisotyöntekijä Eliisa Alhstedt Aseman lapset -järjestöstä.

Joukkoihin kuuluvat nuoret ovat Helsingin poliisin ennalta ehkäisevän työn ryhmää johtavan ylikomisario Jari Taposen mukaan nuorisorikostutkinnassa ja lastensuojelussa.

Fenix Helsingin toiminnanjohtajan Ujuni Ahmedin mukaan joukkojen nuoret eivät välttämättä usko työn kautta ansaittuun elantoon. He voivat myös hakea teoillaan arvostusta muilta. Poliisi on vahvistanut HS:lle, että osa joukkioiden nuorista on mukana myös huumekaupassa.

Vaarallinen ilmiö on yhteydessä syksyn aikana tapahtuneisiin väkivallantekoihin, joista epäillään nuoria tekijöitä. Ilta-Sanomien mukaan alla mainittuja tapauksia yhdistää se, että niihin liittyvät nuoret olivat karkuteillä nuorisokodeista.

15-vuotiasta tyttöä epäillään murhan yrityksestä hänen yritettyään lyödä lokakuussa Helsingin keskustassa poliisia hedelmäveitsellä.

Helsingin Vallilassa lokakuussa tapahtuneesta taposta epäillyistä 14-16-vuotiaista pojista vanhempi puukotti sivullista myös jo lähes kuukautta aiemmin Tampereella.

Parikkalassa syöksyi auto tieltä viikonloppuna. Autossa olleista kahdesta tytöstä 15-vuotias loukkaantui vakavasti ja 16-vuotias kuoli.

Nuorten vaarallinen käyttäytyminen ei ole ainoastaan pääkaupunkiseudun ongelma. Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen muistuttaa Twitterissä, että oireilevia nuoria on myös muissa Suomen isoissa kaupungeissa.

Lähteet: Helsingin Sanomat, Ilta-Sanomat

SUOSITUIMMAT