HS: Tällaisia poikkeuksia on tulossa suunniteltuihin liikkumisrajoituksiin


Hallitus hioo edelleen pääkaupunkiseudulle ja Turkuun suunniteltujen liikkumisrajoitusten yksityiskohtia. Aihe on herättänyt eripuraa hallituksen sisällä ja rajoituksiin onkin odotettavissa useita poikkeuksia.

Pääministeri Sanna Marinin (sd) johtaman hallituksen suunnitelmissa on rajoittaa liikkumista ainakin Helsingissä, Vantaalla, Espoossa, Kauniaisissa ja Turussa. Jos asia saadaan neuvoteltua ja päätettyä tänään keskiviikkona ja eduskunta hyväksyy sen nopeasti, liikkumisrajoitukset voisivat alkaa pääsiäisenä.

Helsingin Sanomien saamien tietojen mukaan rajoitukset voitaisiin määrätä erillisellä asetuksella enintään kolmeksi viikoksi kerrallaan. Kohteena olisivat alueet, joissa koronatilanne on pahin.

Liikkumisrajoituksen rikkomisesta voitaisiin tuomita sakkoon. Samoilla alueilla olisi myös voimassa maskipakko, joka olisi voimassa vuonna 2007 ja sitä ennen syntyneille henkilöille julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa on muita kuin samassa taloudessa asuvia henkilöitä. Poikkeuksena maskipakolle olisivat terveydelliset syyt, jotka estävät maskin käytön. Maskipakon rikkomisesta saisi 40 euron rikesakon.

Liikkumisrajoitusten ja maskipakon noudattamisen valvominen olisi poliisin vastuulla.

Poikkeukset liikkumisrajoitukseen

Omasta pihapiiristä ei saisi poistua ilman laissa säädettyä perustetta, mutta liikuntaa voisi harrastaa myös muualla.

Esimerkiksi ystäviä ei saisi mennä tapaamaan heidän luokseen tai kauppakeskukseen, mutta liikkuminen olisi sallittua koulunkäyntiin tai opiskeluun osallistumiseksi.

Virkistäytymis- tai kuntoulkoilu olisi sallittua enintään kahden henkilön kanssa. Vuonna 2008 ja sitä myöhemmin syntyneet lapset saisivat ulkoilla ja leikkiä muiden lasten kanssa.

Esimerkiksi töissä, ruokakaupassa, apteekissa, postissa, pankissa, Alkossa sekä terveydenhuollon ja sosiaalihuollon palveluissa saisi käydä.

Mökille ja ulkomaille saisi lähteä ja palata.

Oman rakennuksen, kiinteistön tai kulkuneuvon huoltamiseksi tai vastuullaan olevan eläimen hoitamiseksi saisi liikkua.

Esimerkiksi läheisen henkilön hoivantarpeen, kuoleman, kuolemanvaaran tai hautajaisten vuoksi tai lapsen tapaamisoikeuden toteuttamiseksi saisi liikkua.

Lakiin olisi HS:n mukaan tulossa myös kirjaus, jonka mukaan parisuhteessa olevien olisi mahdollista tavata eri puolilla kaupunkia, jos he asuvat eri osoitteissa.

Lähde: Helsingin Sanomat

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT