IL: Katri Kulmunia kehotettiin valehtelemaan ennen eroaan – sähköpostit julki!


Katri Kulmuni erosi 5. kesäkuuta valtiovarainministerin tehtävästään. Sitä ennen nousi melkoinen myräkkä Kulmunin saamaan esiintymiskoulutukseen liittyen. Kyseessä oli Tekirin järjestämä koulutus.

Kulmunin erityisavustajana toiminutta Kari Jääskeläistä syytetään Tekir-hankintoihin liittyen petoksesta ja virkavelvollisuuden rikkomisesta. Tuomio annetaan 9. helmikuuta.

Iltalehti on hankkinut esitutkintamateriaaliin kuuluvia sähköposteja, joita Kulmuni, Jääskeläinen ja Kulmunia valmentanut Tekirin konsultti Teppo Similä ovat lähetelleet.

– Sekä TEM:in että valtiovarainministeriön viestintä on vahvistanut, että tällaisen koulutuksen saaminen veronmaksajien rahoilla on sinänsä ok. Kuitenkin esille on noussut epäilyjä koulutuksen ja sparrauksen sisällöstä. Ovatko ne olleet ministerin työtä? Similä kirjoitti Jääskeläiselle.

Myöhemmin hän toteaa, että on tärkeää pysyä ”tarinassa”, joka julkisuuteen on kerrottu.

Jossain vaiheessa Jääskeläinen on ottanut yhteyttä Kulmuniin, koska toimittaja on soitellut valtiovarainministeriöön. Jääskeläinen ehdottaa, että toimittajalle vastattaisiin seuraavasti:

– Olen ollut 3.12. Tekirin valmennettavana, jossa on valmennettu ministeriä mediaesiintymisiä varten, sovitun valmennusohjelman mukaisesti. Samana iltana osallistuin A-studion keskusteluun, jossa on ollut mukana myös muita ministereitä.

Kulmuni ei ehdotukseen suostunut.

– Tällaista vastausta ei laiteta.

– Kari, millainen se valmennusohjelma on ollut? Kuinka monta tuntia, miten ne suunniteltiin, kuinka paljon olen siihen aikaa käyttänyt? Kaikki pitää kertoa selkeästi ja avoimesti, Kulmuni muotoilee.

Lue sähköpostit kokonaisuudessaan Iltalehdestä.

SUOSITUIMMAT