IL: Anneli Auerin oikeuspaperit julki – näin lasten uusia lausuntoja on arvioitu


Anneli Auer ja hänen ex-miesystävänsä tuomittiin vuonna 2013 lapsiin kohdistuneista seksuaali- ja väkivaltarikoksista vuosiksi vankeuteen. Rikostutkinta alkoi, kun sijaisperheen aikuiset ottivat yhteyttä viranomaisiin ja kertoivat lasten kuvailemista tapahtumista.

Tänä vuonna lapset kertoivat, etteivät heidän kertomuksensa pitäneet paikkaansa. Auer ja Kukka ovat hakeneet tuomionpurkua. Siihen on liitetty oikeuspsykologi Julia Korkmanin lausunto. Iltalehti on selvittänyt kyseisen lausunnon sisältöä.

Korkmanin mukaan kaikkien lasten uusissa lausunnoissa nousee ”selkeästi esiin vieraannuttavaa käyttäytymistä”. Tällä tarkoitetaan muun muassa välien katkaisemista äitiin.

Lapset ovat kuvailleet sijaisperheen kurin olleen kovaa ja ilmapiirin pelottava.

– Tämänkaltaisissa olosuhteissa riskiä lasten väärille kertomuksille voidaan pitää erityisen suurena (…) Lapset ovat kyseisessä tapauksessa olleet äärimmäisen vaikeassa tilanteessa; he olivat käytännössä orpoja ja lisäksi heillä oli taustallaan isän selvittämätön ja traumaattinen murha, Korkman toteaa Iltalehden läpikäymässä lausunnossa.

Hän lisää, että lasten uudet lausunnot sopivat varsin hyvin yhteen olemassa olevan tutkimustiedon kanssa koskien lasten aiempia kertomuksia hyväksikäytöstä.

Korkmanin mukaan on vaikea nähdä syitä sille, että lapset haluaisivat nyt valehdella äidin ja tämän ex-miesystävän puolesta, mikäli väitteet olisivat edes osin pitäneet paikkansa.

SUOSITUIMMAT