Ilmatieteen laitos: Lunta tulossa lisää! Näin paljon on jo pyryttänyt eri puolilla Suomea


Alkuviikon lumisade oli huhtikuiseksi tapaukseksi poikkeuksellinen. Varsinkin maan keskiosassa on nyt poikkeuksellisen paljon lunta.

Alkuviikon lumipyry kasvatti kinokset paikoin poikkeuksellisen korkeiksi. Ilmatieteen laitoksen mukaan Eniten lunta satoi maanantaiaamun ja keskiviikkoaamun välillä Juupajoen Hyytiälän asemalle, jossa kahden vuorokauden sademäärä oli 48 millimetriä. Lumensyvyys kyseisellä asemalla kasvoi jopa 41 senttimetriä. Varsinais-Suomen ja Uudenmaan rajalta kohti Keski-Suomea kertyi lunta 20‒30 senttimetriä.

– Näin suuri lumikertymä on poikkeuksellinen huhtikuiseksi tapaukseksi maan keskiosassa. Muutama suurempi tapaus löytyy lähivuosikymmeniltä, mutta ne ovat maan pohjoisosasta, sanoo Ilmatieteen laitoksen meteorologi Pauli Jokinen.

Lunta paikoin puoli metriä tavanomaista enemmän – Juupajoella ennätyslukema

Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan lunta oli tänään keskiviikkoaamuna etenkin maan keskiosassa ajankohtaan nähden paikoin poikkeuksellisen paljon. Länsirannikkoa lukuun ottamatta lumensyvyys vaihteli maan keskiosassa yleisesti puolen metrin ja metrin välillä.

– Tämä tarkoittaa monin paikoin 20‒50 senttimetriä tavanomaista enemmän lunta ajankohtaan nähden, Jokinen sanoo.

Eniten lunta maan keskiosassa oli Juupajoen Hyytiälässä, 108 senttimetriä. Tämä on aseman mittaushistorian suurin lumensyvyys. Edellinen ennätys, 102 senttimetriä, oli vuodelta 1974.

Maan eteläosassa oli keskiviikkoaamun mittauksissa lunta melko yleisesti puolen metrin molemmin puolin. Ainoastaan rannikon läheisyydessä lunta oli vain noin 10 senttimetriä. Etelässäkin lunta on tällä hetkellä 10‒40 senttimetriä tavanomaista enemmän.

– Maan pohjoisosassa lumitilanne on sitä tavanomaisempi, mitä pohjoisemmaksi mennään. Lapissa lunta on yleisesti puolesta metristä metriin, Jokinen kertoo.

Eniten lunta Suomessa oli keskiviikkoaamuna Kittilän Pokassa, 120 senttimetriä.

Lunta tulee vielä lisää lähipäivinä

Ilmatieteen laitoksen 6.4. tekemän ennusteen mukaan tänään keskiviikkona ja huomenna torstaina eri puolilla maata tulee vielä hajanaisia lumisateita. Perjantain vastaisena yönä lounaasta saapuva voimakas matalapaine tuo Suomeen vielä uuden annoksen lunta. Sade tulee etelässä vetisenä, mutta maan länsi- ja pohjoisosaan voi alustavan ennusteen mukaan kertyä lisää lunta 5‒15 senttimetriä. Ajokeli voi muuttua huonoksi. Matalapaineen reittiin liittyy kuitenkin vielä epävarmuuksia.

Lähde Ilmatieteen laitos

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT

Hölskyvän seitipaketin mysteeri selvisi – katso kuva!

Kaikkihan sen tietävät, että kuluttajia höynäytetään pienentämällä vaivihkaa pakkauskokoja. Eli hinta pysyy samana, mutta esimerkiksi 200 gramman pakkauksessa onkin yhtäkkiä vain 170...

Vantaan parvekekuolemasta uutta tietoa: Epäillään rikosta

Vantaan Tikkurilassa tapahtui 2. maaliskuuta traaginen onnettomuus. Nuori nainen lensi toistaiseksi varmistamattomasta syystä läpi parvekelasin ja putosi seitsemännestä kerroksesta maahan. Hänen pelastamisekseen...

Läheisten hätä kasvaa – onko sinulla mitään tietoja kuvan henkilöstä?

Kerroimme reilu viikko sitten, että poliisi yrittää tavoittaa 14-vuotiasta Markosta. Poliisi kertoo saaneensa kansalaisilta yhteydenottoja katoamiseen liittyen, mutta poikaa ei ole siitä...

Maria Veitola joutui turvautumaan ammattiapuun – Andy McCoyn käytös oli liikaa

Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa nähtiin hiljattain melkoisen aggressiivista käytöstä. Andy McCoy ei sanojaan säästellyt, kun Veitola vieraili rokkikukon ja Sofia Zidan luona.

IL: Tämä on teho-osastolle joutuneen Jorma Uotisen tilanne nyt

Seiska uutisoi keskiviikkona Jorma Uotisen joutuneen viime viikolla tehohoitoon. – Jorma kiidätettiin Meilahden sairaalan teho-osastolle saamaan akuuttihoitoa. Tilanne...

Pappa hälytti hoitajan kotiinsa – syynä positiivinen ongelma

Lotta ja pappa ovat kertoneet pitkästä aikaan kuulumisiaan. Pappa sai jokin aika sitten turvarannekkeen. Nyt nappi kuitenkin roikkuu tuoreella videolla hänen kaulassaan....

Seiska: Vesa-Matti Loirin Jenni-tyttäreltä shokkiväite isästään!

Espoossa alkoi viime viikolla oikeuskäsittely Vesa-Matti Loirin perinnönjakoon liittyen. Ensin käsitellään kysymystä, saako testamentissa pesänselvittäjäksi määrätty Tuula Rainto hoitaa tehtävän. Myöhemmin käsitellään erikseen, onko...

Marion Rungin ex-mies kertoi pysäyttävän tiedon avioliitostaan!

Marion Rung lähti viime syksynä silloisen aviomiehensä Kalle Munckin kanssa eri teille. Pariskunnan liitto ehti kestää kunnioitettavat 11 vuotta.

Seiska: Jorma Uotinen joutui teholle vakavan sairauskohtauksen takia – näin asiasta kerrottiin

Tunnettu tanssija ja koreografi Jorma Uotinen, 72, sai erittäin vakavan sairauskohtauksen viime viikon torstaina. Asiasta kerrottiin Seiskalle seuraavaa: