IS: 12 vuotta raittiina ollut Redrama retkahti juuri ennen elämäkertakirjansa selviytymistarinan julkaisua – kirjoittaja katkaisi välit


Räppäri ja vuosien ajan Nelosen The Voice of Finland -ohjelman tähtivalmentajana toiminut Lasse ”Redrama” Mellberg, 44, myöntää Ilta-Sanomille retkahtaneensa päihteisiin oltuaan raittiina 12 vuotta.

Asia paljastui juuri kun elämäkertakirja Redrama – Liekeistä luovuuteen (Otava) oli menossa painoon. Tänään 10.8. julkaistun kirjan kirjoittanut Johannes Lahtela järkyttyi retkahduksesta ja katkaisi välit Redramaan.

Elämäkertakirjassa kerrotaan päihderiippuvaisen selviytymistarina, minkä vuoksi retkahdus projektin kalkkiviivoilla tuli itse vuonna 2000 raitistuneelle kirjailija Lahtelalle suurena järkytyksenä. Selviytymistä ei ollutkaan tapahtunut. Lahtela kuitenkin korostaa, että ”pitkäaikaistutkimusten mukaan vain 1–3 prosenttia addikteista saavuttaa pysyvän raittiuden”.

– Järkytys ja huoli Lassen tilanteesta on sittemmin ollut kova, Lahtela sanoo IS:lle.

Kirja kuitenkin päätettiin julkaista alkuperäisenä. Siihen on ainoastaan lisätty myöhemmin jälkisanat päähenkilön retkahduksesta. Päätöksen ehtona oli, että Mellberg kertoo retkahduksestaan julkisesti.

Mellberg kertoo nyt IS:lle olleensa viime keväänä ahdistunut ja palaneensa loppuun. Hän ei hakenut apua ylpeyden ja häpeän pelon takia. Hän myöntää, että jopa itsetuhoisia ajatuksia oli mielessä.

– Tuntuu helvetin kipeältä sanoa tämä kaikki ääneen, mutta mulla oli kammottavan paha olla itseni kanssa, enkä lopulta enää löytänyt riittävää helpotusta muualta kuin päihteistä, Mellberg myöntää IS:n haastattelussa.

Mellberg itkee muistellessaan retkahdusta.

– Olin 12 vuotta täysin raittiina, mutta sitten tuskani paisui armottomaksi. Etsin pakokeinoa.

Hän sanoo olevansa tapahtuneesta erittäin pahoillaan, erityisesti kaikkien läheistensä puolesta. Hän lisää kuitenkin olevansa ylpeä siitä, että retkahdus kesti vain ”jonkin aikaa” keväällä ja uudestaan juhannuksen jälkeen. Hän vakuuttaa olevansa nyt jälleen vertaistuen sekä hoidon piirissä ja menevänsä elokuun loppupuolella Minnesota-hoitoon.

Mellberg kertoo kirjassa käyttäneensä aiemmin alkoholin lisäksi kokaiinia. Retkahduksen aikana käytetyistä päihteistä ei ole tietoa.

– En tunne sitä Lassea, joka käyttää aineita. Olen tutustunut raitistuneeseen Lasseen, jolle olen nyt joutunut jättämään hyvästit. Olen jäänyt toivomaan, että hän selviäisi, Lahtela sanoo IS:lle ja lisää, ettei voinut tehdä muuta kuin luovuttaa.

– Toivottavasti tämä esimerkki auttaa osaltaan vähentämään riippuvuussairauksiin liittyvää stigmaa. Pitkäkään raittius ei takaa selvää huomista. Se olkoon tämän tarinan opetus, Lahtela päättää.

Mellberg sanoo elävänsä nyt raittiina päivän kerrallaan. Hän ei ole mukana seuraavalla The Voice of Finland -tuotantokaudella omasta päätöksestään.

Lähde: Ilta-Sanomat

SUOSITUIMMAT