IS: Aleksi Valavuori salasi verottajalta 806 000 euron tulot – vältti täpärästi vankilan


Urheilun monitoimimies Aleksi Valavuori, 42, tunnetaan mm. tv-juontajana, urheilujohtajana, studioisäntänä ja hyväntekijänä, mutta nyt myös tuomittuna talousrikollisena, uutisoi Ilta-Sanomat.

Valavuori sai maanantaina Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa tuomioksi kahdesta törkeästä kirjanpitorikoksesta ja törkeästä veropetoksesta kaksi vuotta ehdollista vankeutta, kolmen vuoden liiketoimintakiellon ja 60 tuntia yhdyskuntapalvelua. Lisäksi hän joutuu maksamaan verottajalta pimittämistään tuloista yli 400 000 euroa.

Valavuori myönsi syyllisyytensä rikoksiin eikä aio valittaa tuomiosta. Hän kertoi somessa, ettei halunnut enää jatkaa kolmen vuoden taistelua vaan myönsi syyllisyytensä syy­teneuvottelussa. Syyttäjän mukaan normaalimenettelyssä Valavuoren rikoksista olisi koitunut vähintään 2,5 vuotta ehdotonta vankeutta.

Törkeän veropetostuomion mukaan Valavuori salasi vuosina 2013–2016 tulojaan yhteensä 805 921,65 euroa ja joutuu nyt maksamaan valtiolle vältettyjä veroja 402 893,10 euroa seitsemän prosentin korolla.

Valavuoren kolmen vuoden liiketoimintakielto määrättiin sillä perusteella, että veronkierto on ollut pitkäaikaista ja toistuvaa. Hän vetosi tuomariin oikeudenkäynnissä sanomalla, että liiketoimintakielto torpedoisi hänen uuden alkunsa elämälle, jolloin maksuvelvoitteen täyttäminen olisi mahdotonta. Todennäköisesti hän tarkoitti uudella alulla Twitch-palvelussa viime vuonna aloittamaansa suosittua Valavuori Live -ohjelmaa, jonka vieraina on nähty monia A-luokan urheilijoita.

Oikeudenkäyntiavustaja Markus Liesegang totesi IS:n mukaan oikeudenkäynnin aikana, että Valavuorella on liiketoimintakiellon myötä edessään todennäköisesti ainakin 20 vuotta kestävä velkavankeus.

Aleksi Valavuori sai vuonna 2008 parhaan televisioesiintyjän Venla-palkinnon Suomen Pelkokerroin -ohjelman juontamisesta. Vuonna 2012 hän isännöi MTV3:lla Voittajajoukkue -ohjelmaa ja toimi vuonna 2013 jääkiekon SM-liigan studioisäntänä Nelonen Pro -kanavalla.

Urheilun puolella Valavuori toimi Korisliigassa pelaavan Espoon Hongan joukkueenjohtajana ja markkinointipäällikkönä vuosina 2002–2004. Honka voitti Suomen mestaruuden kaudella 2002–2003 Valavuoren toimiessa joukkueenjohtajana. Vuonna 2004 hän siirtyi helsinkiläisen Korisliiga-joukkue Torpan Poikien manageriksi. Hän toi myös Suomeen kaksi entistä NBA-tähteä, vuonna 2005 Dennis Rodmanin ja vuonna 2008 Scottie Pippenin. Rodman-ottelun 7 420 katsojan yleisömäärä on edelleen Korisliigan ennätys. Vuonna 2011 Valavuori toimi Loimaa Bisonsin urheilujohtajana ja managerina. Vuonna 2016 hän toimi Espoo Unitedin general managerina, josta hän sai potkut samana vuonna homoseksuaaleja loukkaavan twiitin ja kommentin jälkeen.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kuva: Instagram

SUOSITUIMMAT