IS: Muistisairas 78-vuotias nainen kaatui ja lähihoitajat jättivät hänet makaamaan käytävälle – kuoli leikkauksen jälkeen


Posion kunnalle palveluja tuottavassa Coronaria-ryhmittymään kuuluvassa asumispalveluyksikössä tapahtui vuoden 2017 lokakuussa erittäin ikävä tilanne, jota on käsitelty pitkään oikeudessa, kertoo Ilta-Sanomat.

IS:n mukaan 78-vuotias muistisairas ja lievästi kehitysvammainen nainen kuoli kaksi viikkoa sen jälkeen, kun hän oli kaatunut asumispalveluyksikön käytävällä.

Oikeudenkäynnissä käytettiin todisteena valvontakameratallennetta, jolta näkyi, kun vanhus kulki käytävällä rollaattorilla ja sylkäisi kahdesti kohti naispuolista lähihoitajaa, joka pyyhki syljet naisen paitaan. Sitten lähihoitaja käänsi rollaattoria siten, että vanhus menetti tasapainonsa ja kaatui käytävälle.

Videolta näkyi, että lähihoitaja oikaisi huonoon asentoon jääneen jalan, mutta ei saanut nostettua naista istumaan. Vanhus jäi makaamaan yksin käytävälle. Kaksi muuta henkilökunnan jäsentä näkivät tilanteen, mutta eivät puuttuneet asiaan. Käytävällä kivuissaan virunut vanhus sai apua vasta 11 minuuttia myöhemmin, kun sattumalta ylitöihin jäänyt palveluesimies näki hänet ja hälytti ambulanssin. Sairaalassa naisella todettiin reisiluun murtuma, joka leikattiin, mutta hän menehtyi reilut kaksi viikkoa myöhemmin.

Tapauksesta tuomittiin vuonna 2019 kaksi lähihoitajaa ja yksi hoitoapulainen maksamaan 20 päiväsakkoa heitteillejätöstä. Kaikki kolme naista kiistivät syyllistyneensä rikokseen. Yksi heistä valitti Lapin hovioikeuteen, joka teki ennen juhannusta päätöksen, että tuomiota ei muuteta.

Lähde: Ilta-Sanomat

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT