IL: Asiantuntijat paljastavat – tämä rokotteen tehosta deltamuunnosta vastaan nyt tiedetään


Suomeen rantautunut koronaviruksen delta-variantti herättää huolta kansassa. Uuden virusmuunnoksen tiedetään olevan nopea tarttumaan. Myös koronarokotteiden teho deltamuunnosta vastaan mietityttää.

Iltalehti haastatteli aiheesta kolmea alan asiantuntijaa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Hanna Nohynekin mukaan delta-variantin taudinaiheuttamiskyky ei ole muuttunut muista varianteista.

– Kahden rokoteannoksen jälkeen suoja vakavaa tautia vastaan on oikein hyvä ja keskimäärin sama kuin muilla varianteilla. Kahden rokoteannoksen jälkeen todennäköisyys sairastua vakavasti on huomattavasti vähentynyt, Nohynek kommentoi lehdelle.

Meilahden rokotetutkimuskeskus MeVacin johtaja, Infektiosairauksien professori Anu Kantele on samoilla linjoilla. Hänen mukaansa nykyisten rokotteiden odotetaan suojaavan myös delta-variantin aiheuttamilta vakavilta tautimuodoilta.

Tutkimusta rokotteen tehoa delta-varianttia vastaan vasta käynnistellään Suomessa, mutta aiemmat alfa- ja beeta-muunnokset kattaneet tutkimukset antavat olettaa, että luvassa on hyviä uutisia.

Myös rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämetin mukaan kaksi rokoteannosta suojaa hyvin silloinkin, kun kyseessä on delta-variantti.

Hänen mukaansa delta-variantti ei ole lopulta kovin dramaattinen virusmuunnos.

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT