Isän itsemurhan jälkeen huostaanotettu Pamela Tola Ylelle: ”Lapsi sopeutuu kaikkeen”


Näyttelijä Pamela Tola ja hänen pikkuveljensä, esikoiskirjailija Joonatan Tola ovat vieraina Ylen Perjantai-ohjelman uusimmassa jaksossa. He kertovat ensimmäistä kertaa yhdessä lapsuudestaan, jota varjosti isän mieleterveysongelmat ja alkoholismi. Tolan sisarukset haluavat esimerkillään tuoda esiin, että sosiaaliviranomaisten puuttuminen asioihin on lasten etu.

Heidän äitinsä sairasti aggressiivista MS-tautia, eikä hän enää kyennyt huolehtimaan lapsista. Perheen rahat olivat niin vähissä, että välillä ruuaksi oli vain riisiä ja vedellä laimennettua ketsuppia. Pamelan ollessa kahdeksanvuotias heidän isänsä teki itsemurhan. Tämän jälkeen sisarukset huostaanotettiin ja tie vei lastenkodin kautta sijaisperheeseen.

– Lapsihan sopeutuu kaikkeen eikä tajua, että ympäristö ei ole normaali tai sellainen, mitä muut lapset eivät koe…Kun lapsille sanotaan, että meidän perheen asioista ei puhuta, silloin lapsi ei välttämättä uskalla kertoa kenellekään, Pamela kertoo Ylen Perjantai-ohjelmassa.

– He osasivat aina selittää asiat niin, että eivät ne meidän perheen olot niin pahat olleet. Muutimme koko ajan paikkakunnalta toiselle, ja lapsille puhuttiin sosiaalihuollosta kuin he olisivat vihollisia…Toivon, että poistettaisiin stigmaa sen ympäriltä, että on ollut lastensuojelun asiakas. Tiedän, että tällaisia lapsia hyljeksitään. Sossut pitäisi nähdä niin, että he oikeasti pyrkivät auttamaan lapsia, Joonatan korostaa Sean Ricksin haastattelussa.

Näyttelijänä ja ohjaajana menestynyt Pamela Tola ei kertonut uransa alkuaikoina julkisuudessa huostaanotostaan. Syynä ei ollut häpeä vaan se, että hän ei halunnut näyttäytyä uhriutuvana orpotyttönä, josta tuli tähti. Pamela halusi tulla huomatuksi menestymisensä eikä rankan lapsuutensa vuoksi. Nykyään hän käy yläkouluissa kertomassa nuorille taustastaan ja siitä selviämisestä.

– (Tilanteeni) on kuitenkin hirveän hyvä osoitus samoja asioita kokeneille nuorille, että vaikka lähtökohdat olisivat mitkä tahansa, voi päästä kokemaan asioita, joista unelmoi.

Katso Ylen Perjantai-ohjelma täältä.

SUOSITUIMMAT