Isän itsemurhan jälkeen huostaanotettu Pamela Tola Ylelle: ”Lapsi sopeutuu kaikkeen”


Näyttelijä Pamela Tola ja hänen pikkuveljensä, esikoiskirjailija Joonatan Tola ovat vieraina Ylen Perjantai-ohjelman uusimmassa jaksossa. He kertovat ensimmäistä kertaa yhdessä lapsuudestaan, jota varjosti isän mieleterveysongelmat ja alkoholismi. Tolan sisarukset haluavat esimerkillään tuoda esiin, että sosiaaliviranomaisten puuttuminen asioihin on lasten etu.

Heidän äitinsä sairasti aggressiivista MS-tautia, eikä hän enää kyennyt huolehtimaan lapsista. Perheen rahat olivat niin vähissä, että välillä ruuaksi oli vain riisiä ja vedellä laimennettua ketsuppia. Pamelan ollessa kahdeksanvuotias heidän isänsä teki itsemurhan. Tämän jälkeen sisarukset huostaanotettiin ja tie vei lastenkodin kautta sijaisperheeseen.

– Lapsihan sopeutuu kaikkeen eikä tajua, että ympäristö ei ole normaali tai sellainen, mitä muut lapset eivät koe…Kun lapsille sanotaan, että meidän perheen asioista ei puhuta, silloin lapsi ei välttämättä uskalla kertoa kenellekään, Pamela kertoo Ylen Perjantai-ohjelmassa.

– He osasivat aina selittää asiat niin, että eivät ne meidän perheen olot niin pahat olleet. Muutimme koko ajan paikkakunnalta toiselle, ja lapsille puhuttiin sosiaalihuollosta kuin he olisivat vihollisia…Toivon, että poistettaisiin stigmaa sen ympäriltä, että on ollut lastensuojelun asiakas. Tiedän, että tällaisia lapsia hyljeksitään. Sossut pitäisi nähdä niin, että he oikeasti pyrkivät auttamaan lapsia, Joonatan korostaa Sean Ricksin haastattelussa.

Näyttelijänä ja ohjaajana menestynyt Pamela Tola ei kertonut uransa alkuaikoina julkisuudessa huostaanotostaan. Syynä ei ollut häpeä vaan se, että hän ei halunnut näyttäytyä uhriutuvana orpotyttönä, josta tuli tähti. Pamela halusi tulla huomatuksi menestymisensä eikä rankan lapsuutensa vuoksi. Nykyään hän käy yläkouluissa kertomassa nuorille taustastaan ja siitä selviämisestä.

– (Tilanteeni) on kuitenkin hirveän hyvä osoitus samoja asioita kokeneille nuorille, että vaikka lähtökohdat olisivat mitkä tahansa, voi päästä kokemaan asioita, joista unelmoi.

Katso Ylen Perjantai-ohjelma täältä.

SUOSITUIMMAT

Jethro Rostedtin entinen miljoonaomaisuus pakkohuutokaupattiin 3 500 eurolla!

Jethro Rostedtin raha-asiat ovat olleet jo pidemmän aikaa tiukassa umpisolmussa. Nyt bisnesmiehen osakkeet Aninkaisten kiinteistövälitys Oy:stä on pakkohuutokaupattu pilkkahintaan. Asia ilmenee Jethron...

Omaisten hätä on suuri! Jimi lähti joulunviettoon eikä koskaan palannut

Poliisi on tänään tiedottanut, että Jimi Repo on kadonnut. Hän oli poistunut Rovaniemellä sijaitsevasta asuinpaikastaan ennen joulua eikä koskaan palannut.

Seiska: Nyt Jethro Rostedtin pojan yritystä haetaan konkurssiin – Jethro taustahahmona

Kerroimme eilen Seiskan uutisoinnin pohjalta, että Jethro Rostedtin osakkeet Aninkaisten kiinteistövälitys Oy:stä on pakkohuutokaupattu pilkkahintaan. Voit lukea aiemman juttumme...

IL: Jyrki 69 kommentoi vihdoin suhdettaan Erika Vikmaniin

Erika Vikmanin ja Jyrki 69:n suhdeuutisointia seuraavat yllättyivät melkoisesti, kun kaksikon uutisoitiin jakavan yhdessä palkinnon Emma Gaalassa. Kyseiset...

Anna: Tällainen mies on Kirsi Alm-Siiran uusi rakas

Uutisankkuri Kirsi Alm-Siira, 48, oli parisuhteessa Kalle Siiran kanssa 19-vuotta. He erosivat muutama vuosi sitten. Noin vuosi sitten Kirsi...

Hätäkeskukseen valitettiin ”häiriöstä” – soitto saattoi pelastaa miehen hengen!

Poliisi meni viime viikolla hätäkeskukseen soitetun puhelun perusteella Joensuussa sijaitsevaan yksityisasuntoon. Kyse oli ilmoituksen perusteella tavanomaisesta häiriötehtävästä. Kun poliisi...

Lotta Hintsa poltti kasvonsa karmeaan kuntoon – katso varoittava kuva

Lotta Hintsa on julkaissut Instagramissa varoittavan kuvan. Entinen Miss Suomi on polttanut vuorikiipeillessään kasvonsa niin pahasti, että kuvan katsominenkin melkein tekee kipeää.

AL: Ensitreffit-osallistuja joutui luopumaan työstään sarjan vuoksi

Ensitreffit alttarilla -ohjelmaan viime tuotantokaudella osallistunut Otto on kertonut kuulumisiaan Aamulehden haastattelussa. Hän toteaa, että tosi-tv-ohjelman jälkipyykki on ottanut henkisesti todella koville.

Kriisin keskellä oleva Suvi Teräsniska kertoi kuulumisiaan

Uutisoimme jokin aika sitten, että laulaja Suvi Teräsniska, 33, perui ainakin osan esiintymisistä tässä ja ensi kuussa. Sen jälkeen ilmeni, että Suvi...

Suomalaisnainen saa mieheltään ruokarahaa – tuleva lahjavero ahdistaa

Facebookin Naistenhuone-ryhmään ilmestyi hiljattain erikoisehko avunpyyntö. Nainen kertoi olevansa hoitovapaalla. Näin ollen hänen miehensä hoitaa tällä hetkellä suurimmaksi osaksi perheen kulujen maksamisen.