Israelista huonoja uutisia Pfizerin koronarokotteelle – ei tehoa tartuntoihin odotetusti


Rokotuskattavuuden kärkimaihin kuuluva Israel tiedotti maanantaina, että Pfizerin koronarokote estää tartuntoja ja oireetonta tautia huonommin kuin luultiin. Vakavaa tautia vastaan rokote toimii odotetusti.

Rokotteen tehon lasku Israelissa sattui ajankohtaan, jolloin deltamuunnos on päässyt leviämään ja rajoitteista on luovuttu.

Israelin terveysministeriön mukaan koronarokotteen tehokkuus tartuntojen estoa ja oireetonta tautia vastaan on tippunut kuukaudessa 64 prosenttiin. Sairaalahoitoa vaativia tautimuotoja vastaan rokote toimii edelleen 93-prosenttisesti.

Israelin terveysministeriö ei kertonut millaisella tasolla Pfizer-rokotteen teho oli kuukausi sitten, mutta toukokuussa julkaistun raportin mukaan kaksi annosta rokotetta tarjosi 95 prosentin suojan tartuntoja ja vakavaa tautimuotoa vastaan.

Pfizerin edustaja kieltäytyi kommentoimasta Israelista tulevaa dataa, mutta viittasi muiden tutkimusten osoittavan, että rokotteen aikaansaamat vasta-aineet kykenevät neutralisoimaan kaikki testatut variantit, delta mukaan luettuna, vaikkakin vähemmällä teholla.

Israelissa noin 60 prosenttia väestöstä on saanut vähintään yhden annoksen Pfizerin rokotetta. Rokotuskampanjan aikana päivittäiset tartunnat tippuivat reilusta 10 000 tapauksesta alle kymmeneen.

Tämän vuoksi Israel luopui lähes kaikista rajoitteistaan ja poisti maskipakon, joka on tosin otettu osittain uudelleen käyttöön viime päivinä. Samaan aikaan deltamuunnos on alkanut levitä maassa.

Sittemmin päivittäisten tartuntojen määrä on ollut kasvussa. Sunnuntaina todettiin 343 uutta tartuntaa ja vakavasti sairastuneiden määrä kasvoi 21:sta 35 tapaukseen.

Lähde: Reuters

Kuva: Pexels

SUOSITUIMMAT