Jopa 400 000 suomalaista voi saada ikävän veroyllätyksen ensi kuussa – tarkista, kuulutko heihin


Verohallinto muistuttaa kansalaisia, että viimeistään nyt kannattaa tarkistaa, onko oma veroprosentti riittävä ja pysyvätkö tulot vuositulorajan sisällä, sillä muuten heille on luvassa ikävä yllätys.

Jos veroprosentti on laskettu liian alhaisten vuositulojen mukaan, joulukuussa verotetaan ansiot selkeästi suuremman lisäprosentin mukaan, joten tästä voi koitua rahallisesti hyvinkin suuri menetys.

Verohallinnon viestintäpäällikkö Nilla Hietamäki kehottaa kansalaisia tarkistamaan verokorttinsa tuloraja sekä mahdolliset tulojen tai vähennysten muutokset, ettei joulukuussa veroteta lisäprosentilla. Perus- ja lisäprosentin ero on yleensä noin 15–25 prosenttia.

– Mitä pienemmät tulot, sitä suurempi on ero. Useimmiten ero on noin 20 prosenttiyksikköä, Hietamäki kertoo.

Verohallinnon mukaan tänä vuonna on tehty 1,74 miljoonaa muutosverokorttia, mutta arviolta silti jopa noin 300 000 – 400 000 suomalaisen verokortissa voi olla liian alhainen tuloraja.

Hietamäki muistuttaa veronmaksajia kiinnittämään huomiota varsinkin verokorttiin automaattisesti lisättyihin matkakuluvähennyksiin, varsinkin jos koronan vuoksi on täytynyt tehdä etätyötä ja matkakulut ovat vähentyneet, jolloin vähennystä ei enää ole. Etätyöstä on voinut koitua myös vähennettäviä tulonhankintakuluja ja mahdollinen työhuonevähennys.

Veroprosentin korotusta ei tarvitse pyytää Verohallinnolta, jos vuosituloraja ei ylity, mutta summan laskemisessa tulee olla tarkkana. 

– Verokortilla 2020 näkyvä tuloraja on vain 11 kuukaudelle (helmikuu-joulukuu). Verokortin mukana tulevalta laskelmalta näet todellisen 12 kuukauden vuositulorajasi, Verohallinnon verkkosivulla ohjeistetaan.

Jos ansiotulot eroavat verokortin vuosirajasta ja/tai siihen täytyy tehdä muutoksia, uuden verokortin voi tilata Omavero-verkkopalvelusta.

Lähteet: Vero.fi, Talouselämä

SUOSITUIMMAT