Jyrki-ohjelmasta visusti vaiennut Katja Ståhl paljastaa nyt Glorialle järkyttäviä kokemuksiaan ohjelman tuotannosta


Juuso Määttäsen ja Joonas Hytösen viime syksynä julkaistu kirja Jyrki 1995–2001 (Johnny Kniga) paljastaa lukuisten entisten työntekijöiden ja juontajien kertomana, että hittisarjan kulisseissa tapahtui suorastaan kammottavia asioita, joista on vaiettu pitkään.

– Ulospäin mahtavana nuorisomediana näyttäytynyt toimitus oli ollut osalle työntekijöistä lähes painajaismainen paikka, jossa kiusattiin ja piinattiin ja jossa vallitsi ”pelon ilmapiiri”, kirjassa kerrotaan.

Joonas Hytönen on yksi Jyrkin tunnetuimmista juontajista. Hän sai myöhemmin myös omia tv-ohjelmia, mutta hänellä on ristiriitainen kuva hänet alun perin Jyrkiin palkanneesta Marko Kulmalasta, joka toimi ohjelman vastaavana tuottajana ja tuotantoyhtiö Funny Filmsin toimitusjohtajana.

Kirjan mukaan Kulmala sai käytöksellään aikaan hirvittävän työilmapiirin Jyrkin kulisseissa. Hänellä oli tapana haukkua työntekijöitä erittäin loukkaavasti kaikkien kuullen.

– Retoriikka oli yleisesti sellaista, että ihmiset saatettiin repiä palavereissa kappaleiksi. Usein kokouksissa sattui mahaan, kun jännitti niin paljon, mitä Kulmala sanoo. Hänellä oli taito sanoa asiat ilkeästi, ja erityisesti se satutti varmasti heikoimmassa asemassa olevia: herkempiä ihmisiä, introverttejä, nuoria naisia, Hytönen kertoo.

Hytönen kuvailee olleensa yksi Kulmalan suosikeista ja ”tavallaan myös kaveri”.

– Samalla Marko oli ihan hirviömäinen johtaja, joka kärsi pahasta alkoholismista. Sain kokea itse ja seurata vieressä, miten ilkeä Kulmala oli muille. Hän nöyryytti ihmisiä työpaikalla ja sen ulkopuolella.

Myös Hytönen sai osansa Kulmalan arvaamattomasta käytöksestä. Kerran hän sai humalaiselta esimieheltään potkut, jotka Jyrkin toimituspäällikkö ja tuottaja Antti ”Pizza” Pekkarinen perui seuraavana päivänä. Hytönen myös kertoo eräästä kerrasta, kun häntä ”pelotti tosissaan” Kulmalan alettua raivota, tuuppia ja puristaa häntä kädestä saunan lauteilla.

Kuristamista

Kirjan mukaan ohjaaja Marko Antila otti lopputilin sen jälkeen, kun Kulmala oli tarttunut häntä kurkusta kiinni ravintolaillan aikana. Myös Pekkarinen joutui Kulmalan kuristamaksi erään kostean illan aikana.

Yksi ohjelman kuvaajista, Petri ”Pazzi” Nuortimo, kertoo, että Kulmala uhkasi hakata hänet kerran Punainen planeetta -kuvausten jälkeen.

Alistavaa sovinismia

Kirjan mukaan ohjelman kulisseissa kärsittiin fyysisen väkivallan, raivoamisen ja uhkailun lisäksi myös erittäin alistavasta, nöyryyttävästä, seksistisestä ja sovinistisesta kielenkäytöstä. Kulmalan mielestä ohjelman juontajien täytyi muun muassa olla ”yleisesti pantavan näköisiä”.

– Minna (Ottavainen) joutui kuuntelemaan kuvailuja siitä, miten Markon kaverikin pitää Minnaa pantavana ja ”vetää käteen katsoessaan Jyrkiä”. Tämä ei ole edes pahimmasta päästä siitä, miten roisia puhe Jyrkissä oli, Joonas Hytönen kertoo.

Ohjelman esimiehet saattoivat kysellä naispuolisilta alaisiltaan esimerkiksi ”olivatko he käyneet yöllä panemassa”, ja jopa naisten häpykarvoituksista oli paljon puhetta.

Kuvaaja Kimmo Mäki kertoo kirjassa, että Electric Circus -ohjelman kuvauksia varten hän sai toimituksen johdolta tarkkoja ohjeita siitä, miten vähäpukeisia tanssivia tyttöjä täytyi kuvata sellaisista kuvakulmista, että ”15-vuotias teinipoika ehtii runkata loppuun asti”.

Marika Makaroff toimi vähän aikaa Jyrkin juontajana, mutta otti lopputilin nähtyään, miten sen työntekijöitä kohdeltiin. Makaroff kertoo nähneensä takahuoneessa harjoittelijatyttöjä alushoususillaan housut nilkoissa ja kyyneleet silmissä humalaisen Kulmalan edessä, joka pyysi myös häntä vetämään housut alas, koska meneillään oli ”veto siitä, minkä väriset alushousut kenelläkin on”.

– Mä raivostuin siitä täysin ja aloin huutaa, että mitä helvettiä tämä on. Sanoin tytöille, että heidän ei todellakaan tarvitse näyttää alushousujaan pomolleen ja käskin heitä nostamaan housut takaisin ylös. Marko huusi mun perääni, että ’Vitun lesbo’, ja siitä jäi joksikin aikaa liikkumaan media-alalla huhu, että olisin lesbo, Makaroff kertoo.

Kirjan mukaan vieläkin häiritsevämpää oli, kun toimituksessa puhuttiin julkisesti Tea Khalifan palkkaamisen aikoihin ”neekerikiintiöstä”.

Juuso Määttänen on Helsingin Sanomien kulttuuritoimittaja. Joonas Hytönen toimii yhden Suomen suurimman tv-tuotantoyhtiön, Fremantle Finlandin toimitusjohtajana.

Katja Ståhlin järkyttävät kokemukset

Toimittaja ja juontaja Katja Ståhl, 53, palkattiin Jyrkiin vuonna 1995, jolloin hän juonsi ohjelman ensimmäisen jakson. Hän ei ole aiemmin osallistunut ohjelman kommentointiin, mutta kertoo nyt Gloria-lehden haastattelussa järkyttävistä kokemuksistaan ohjelman kulisseissa.

– Se työkulttuuri oli ihan kauhea. Olin aivan tosi ahdistunut. Tein 14-tuntisia työpäiviä ja silti oli tunne, että teenköhän sittenkään tarpeeksi, Ståhl kertoo Glorialle.

Ståhlin mukaan ohjelman vastaava tuottaja osoittautui nopeasti kammottavaksi alkoholiongelmaiseksi johtajaksi. Ståhl vahvistaa nuorten naisten kokeneen tuotannossa jatkuvaa seksuaalista ahdistelua. Hän sanoo joutuneensa itsekin jo koekuvauksissa kertomaan seksifantasioistaan ja siinä ohessa haastattelemaan Juice Leskistä.

Ståhl kertoo myös tylystä diilistä, jota hänelle tarjottiin myöhemmin, kun vakiojuontajat laitettiin viikon palkattomalle kesälomalle. Hänen piti sinä aikana päättää, palaako hän takaisin töihin vai ei.

– Tuottaja päätti puolestani. Hän ojensi minulle kaksi erilaista työtodistusta. Toisessa sanottiin yhdellä lauseella, että olen ollut Jyrkissä töissä. Toisessa oli A4 täynnä kehuja. Ehtona oli, etten huutele Jyrkin asioita kylillä. Valitsin sen paremman todistuksen, Ståhl sanoo Glorialle.

Katja Ståhl on luonut mittavan uran musiikki- ja media-aloilla Jyrkin jälkeen. Hän on muun muassa työskennellyt levy-yhtiöissä, lehtitoimittajana, Suosikki-lehden päätoimittajana ja Apulanta Oy:n toimitusjohtajana. Hän on myös toiminut radio- ja tv-juontajana, joista tuoreimpana Ylen suosittu Elämäni biisi -ohjelma.

Artikkelin yläosan videolla Ståhl kertoo vuonna 2015 aloituksestaan Radio Novalla.

Marko Kulmala kommentoi kirjaa Ilta-Sanomille

Marko Kulmala kommentoi Ilta-Sanomille toimittamassaan pitkässä kirjoituksessa kirjan väitteitä. Hän sanoo, ettei muista kaikkia kirjassa kerrottuja tapahtumia, muttei myöskään kiistä niitä. Hän on jo aiemminkin puhunut julkisuudessa alkoholismistaan.

– Kannustan lukemaan käytöstäni kuvaavat osiot tarkkaan. Ne kuvaavat sitä surkeutta, jonka pohjaa kohti vajoava alkoholistisairas synnyttää ympärilleen ja itselleen. Tunnen myötätuntoa ja katumusta satuttamiani ihmisiä kohtaan, Kulmala toteaa IS:lle.

Kulmala myöntää kylväneensä Jyrkin aikoihin ympärilleen pelkoa ja vaikeuksia. Hän raitistui vuonna 2004 saatuaan potkut silloisesta työpaikastaan alkoholisminsa takia. Hän kertoo saaneensa apua psykiatrilta ja läheisiltä sekä käyneensä läpi terapiajaksoja.

– Häpeän ja syyllisyyden puristus on alkoholisteille tuttua. On ollut raskasta kohdata se kärsimys, jota juovana alkoholistina muille aiheutin.

– Olen pyytänyt anteeksi ihmisiltä, joita sairauteni ruokkima käytös on satuttanut. Tämä työ on pelottavaa ja palkitsevaa – ja se on kesken.

Lähteet: Johnny KnigaHelsingin SanomatIlta-Sanomat, Gloria

SUOSITUIMMAT