Katiska 2 syyteharkintaan – Niko Ranta-ahoa epäillään jälleen huumerikoksesta


Poliisi epäilee, että rikollisryhmä salakuljetti Suomeen yli 22 000 ekstaasitablettia, sekä yli 70 000 huumausaineeksi luokiteltua lääketablettia. Huumerikosjuttu on niin sanottu Katiska 2, ja Niko Ranta-aho on yksi sen epäillyistä.

Poliisi tiedottaa saaneensa nyt valmiiksi heinäkuussa 2020 käynnistyneen esitutkinnan, jossa rikollisryhmää epäillään huumausaineiden salakuljetuksesta ja salakuljetusten yrityksistä marraskuun 2020 ja tammikuun 2021 aikana.

Poliisi epäilee, että huumausaineeksi luokiteltuja lääketabletteja on kuljetettu Slovakiasta ja ekstaasitabletteja Espanjasta. Lääketabletit toimitettiin Suomeen postilähetyksenä ja ne jäivät Tullin haaviin. Poliisi takavarikoi ekstaasitabletit, jotka oli salakuljetettu Espanjasta Vantaalle rengassarjan renkaan sisällä.

Poliisin mukaan epäilty on 33-vuotias pirkanmaalainen mies, jota epäillään neljästä törkeästä huumausainerikoksesta. Ilta-Sanomat kertoo uutisessaan, että heidän tietojensa mukaan kyseinen mies on Niko Ranta-aho.

Ranta-ahon uusista huumerikosepäilyistä on uutisoitu jo aiemmin. Keskusrikospoliisi epäilee miehen jatkaneen huumebisneksiään jo pian tutkintavankeudesta vapautumisensa jälkeen viime kesänä Katiska-tapauksen käsittelyn aikana.

Poliisin tiedotteessa kerrotaan, että pääepäiltyä epäillään huumausaine-erien salakuljetuksista, salakuljetusten yritysten organisoinnista ja amfetamiinin jatkamisen valmistelusta.

Rikosvyyhtiin kuuluu myös epäily laajamittaisesta huumeiden salakuljetuksen suunnittelusta:

– Esitutkinnan mukaan ryhmän oli tarkoitus salakuljettaa Suomeen joulukuussa 2020 ja tammikuussa 2021 50-100 litraa amfetamiiniöljyä, huomattava määrä marihuanaa, 10 000 ekstaasitablettia, 28 kiloa MDMA:ta ja 2 kiloa kokaiinia. Poliisi epäilee, että rikollisryhmän tavoitteena oli valmistaa amfetamiiniöljystä ainakin 150 kiloa puhdasta amfetamiinia Suomessa. Esitutkintakokonaisuudessa on selvitetty myös ampuma-aserikoksia, kerrotaan poliisin tiedotteessa.

Amfetamiiniöljyn, marihuanan, ekstaasitablettien, MDMA:n ja kokaiinin salakuljetuksen osalta rikokset jäivät yrityksen asteelle, sillä poliisi otti pääepäillyn kiinni Espanjassa tammikuussa 2021.

– Esitutkinnan perusteella Suomen markkinoille oltiin tuomassa valtavia eriä huumausaineita ja poliisi pääsi estämään tarkkojen suunnitelmien toteutumisen ennalta. Huumausaineiden salakuljetusta oli valmisteltu pitkälle. Erien vastaanottoa varten oli esimerkiksi tehty testilähetyksiä Espanjasta, järjestelty toimitusosoitteita ja vuokrattu varastotila Suomesta. Amfetamiinin jatkamista varten oltiin muun muassa hankkimassa siihen tarvittavia aineita, tutkinnanjohtaja, rikosylikomisario Jari Räty Keskusrikospoliisista kertoo poliisin tiedotteessa.

Ranta-aho tuomittiin huhtikuussa 11 vuoden vankeuteen Katiska-huumejutussa.

Kuva: Instagram

SUOSITUIMMAT