Kela: Kela-taksit voivat olla myöhässä tai peruuntua kokonaan


Kela-taksien saatavuudessa on paikallisia ongelmia, varsinkin Uudellamaalla.

Kela tiedottaa, että Kela-taksiongelmat näkyvät asiakkaille yksittäisten taksimatkojen myöhästymisinä tai peruuntumisina.

Ongelmat johtuvat siitä, että osa Kela-taksien palveluntuottajista vaihtui vuoden 2022 alussa, minkä jälkeen jokaisessa maakunnassa on ollut kaksi palveluntuottajaa.

– Valtaosassa maata palvelu toimii tällä hetkellä erittäin hyvin, mutta kaikkialla palvelun taso ei ole sitä, mitä Kelan kanssa tehty sopimus edellyttäisi, kertoo vastaava suunnittelija Anne Giss Kelasta.

Eniten vaikeuksia kuljetuksissa on ollut Uudellamaalla. Ongelmien vuoksi Kela on joutunut turvautumaan taloudellisiin sanktioihin taksipalvelun laadun varmistamiseksi.

Tammi–helmikuussa 2022 Kelan korvaamia taksimatkoja tehtiin kaikkiaan noin 600 000 kappaletta. Näistä noin 99 % toteutui asiakkaan tilauksen mukaisesti.

Asiakkaan oikeudet

On tärkeää, että asiakkaat tietävät omat oikeutensa, jos etukäteen tilattu kuljetus myöhästyy tai peruuntuu.

Jos sovittu kuljetus on myöhästymässä yli 15 minuuttia tai peruuntumassa, Kela-taksin palveluntuottajan eli käytännössä välityskeskuksen pitäisi ottaa yhteyttä asiakkaaseen ja sopia, miten asiakas saa korvaavan kuljetuksen.

– Kelassa on huomattu, että taksipalveluntuottajat eivät ole aina järjestäneet asiakkaille korvaavia kuljetuksia, jos ne eivät pysty itse toteuttamaan matkaa. Kela tulee kiinnittämään huomiota tähän palveluntuottajien kanssa, Giss sanoo.

Jos taksi ei tule sovitusti, asiakkaan pitäisi ottaa ensin yhteyttä palveluntuottajaan ja sopia, miten asiakas saa korvaavan kuljetuksen. 

Jos tilausvälityskeskukseen ei saa yhteyttä, asiakas voi tilata kuljetuksen muualta ja laskuttaa kulut siltä palveluntuottajalta, jolta kuljetus oli alun perin tilattu.  

Jotta käynti terveydenhuoltoon onnistuu, Kela-taksi kannattaa aina tilata etukäteen. Erityisesti invataksia voi olla vaikea saada, jos kyytiä ei ole tilannut etukäteen.

Jos taksimatka ei toteudu tilauksen mukaisesti, asiakkaan kannattaa aina reklamoida ensisijaisesti palveluntuottajalle. Kelalle on tärkeää, että reklamaatio on tehty tarkasti ja että siinä kerrotaan, mitä tapahtui, missä ja mistä matka oli tilattu ja minkä palveluntuottajan tilauksesta oli kyse. 

Palautetta voi antaa myös suoraan Kelan asiakaspalveluun tai lähettää viestin Omakelassa.

Lähde ja kuva: Kela

SUOSITUIMMAT