Kesäkuun alussa alkava dokumenttisarja Karalahti kertoo jääkiekon pahan pojan tarinan


C Moren ensimmäinen alkuperäisdokumenttisarja Karalahti kertoo jääkiekon ihaillun ja vihatun pahan pojan, Jere Karalahden, tarinan lapsuusvuosista urahuippujen ja dramaattisten käänteiden kautta nykypäivään. Juuso Syrjän ohjaama sekä Mika Karttusen ja Joona Louhivuoren käsikirjoittama neliosainen sarja nähdään C More -suoratoistopalvelussa 3.6. alkaen. Sarjalle on myös kansainvälistä kiinnostusta ja se julkaistaan samaan aikaan Suomen kanssa myös Ruotsin C Moressa.

Karalahti on neliosainen C More -alkuperäisdokumenttisarja jääkiekon ihaillusta ja vihatusta pahasta pojasta, Jere Karalahdesta. Juuso Syrjän ohjaama sekä Mika Karttusen ja Joona Louhivuoren käsikirjoittama sarja on rehellinen ja koskettava kertomus suomalaisesta selviytyjästä. Yläpuolella traileri Karalahti-elokuvasta, joka käsittelee samaa aihetta.

Rakkaus jääkiekkoa kohtaan vie Tapulikaupungin pihalätkää rakastavan pikkupojan SM-liigaan, maajoukkueeseen, maailman kovimpaan ammattilaisliigaan NHL:ään ja äärettömän kuluttavaan KHL:ään. Peliuran ohessa Jere liikkuu piireissä, joissa alkoholi ja huumeet ovat arkipäivää – ja tämä vie hänet lopulta teho-osastolle koomaan ja lähelle kuolemaa. Kaikkien yllätykseksi Jere nousee kuoleman porteilta takaisin maailman huipulle ja maajoukkueen kapteeniksi. Jere avioituu Nannan kanssa ja aloittaa terveys- ja fitness-alan yrittäjänä. Yhdeksän vuoden tipattomuus vaihtuu kohtuukäyttöön, mutta ylilyönnit eivät ole vieläkään historiaa. 

– Kiinnostavaa dokumenttisarjan tekemisessä oli se, että siinä päästään Jeren oman kertoman lisäksi kuulemaan miten hänen tekemisensä ovat vaikuttaneet muihin ihmisiin ja millaisena he hänet näkevät. Meille tuli yllätyksenä kuinka paljon hän onkaan saanut ikäviä asioita anteeksi. Tähän on vaikuttanut se, että juron miehen maineessa oleva Jere on läheisilleen, ystävilleen ja tutuilleen ystävällinen, avoin ja lämmin – ja ikuinen pikkupoika. Jääkiekko on toki sittemmin muuttunut paljon, enää ei Jeren ja hänen aikalaistensa kaltaiselle sekoilulle olisi varmasti mahdollisuutta, kertoo sarjan ohjaaja Juuso Syrjä.

– Laajennamme laadukkaiden C More -alkuperäissarjojemme valikoimaa nyt ensi kertaa dokumenttien pariin. Jere Karalahden tarina on ainutlaatuinen jopa kansainvälisessä mittakaavassa. Ohjaaja Juuso Syrjä on tuonut Karalahden tarinaan aivan uuden kulman ja ääneen pääsevät myös ne, jotka ovat olleet Jeren kanssa tekemisissä uran ja elämän eri vaiheissa. Sarja ei ole mikään kiiltokuvamainen ylistys vaan raaka ja rehellinen kuvaus urheilijasta, joka tekee asiat oman pään mukaan, kuvailee kehitys- ja draamapäällikkö Jani Hartikainen MTV:ltä. 

Jere Karalahden elämää käsittelevä kokoillan elokuva Karalahti tuli teatterilevitykseen viime perjantaina. Elokuva ja sarja ovat itsenäisiä teoksia ja ne voidaan katsoa toisistaan riippumatta. 

Karalahti-dokumenttisarjan jaksot

1. Rookie season

Tapulikaupungin katujen karaisema nuori jääkiekkoilija Jere Karalahti nousee Helsingin IFK:n edustusjoukkueeseen ja 20-vuotiaiden maajoukkueeseen. Jeren päihteiden värittämällä kaksoiselämällä on hintansa ja hänet pidätetään huumeiden hallussapidosta ja käytöstä. Pelikiellon kärsittyään Jere palaa menestyksekkäästi kaukaloihin.

2. Misconduct

Jere Karalahti loistaa kaukaloissa, voittaa MM-mitaleja ja saa NHL-varauksen. Los Angelesiin lähtö viivästyy huumetuomion aiheuttamien viisumiongelmien ja silmäleikkauksen takia. Suuresta potentiaalistaan huolimatta Karalahti ei koskaan nouse NHL:n eliittiin. Jere jättää kesken NHL:n määräämän vieroitusohjelman ja palaa Suomeen. Kotimaan kaukaloissa peli kulkee, vaikka juhlimisen kierre jatkuu entiseen malliin. Jeren läheiset ja lapsuudenystävät ovat huolissaan miehen terveydestä.

3. Sudden death

Jeren kaksoiselämä jatkuu, hän saa pelikavereiltaan ja valmentajiltaan anteeksi jatkuvat katoamistemppunsa ja seura vaihtuu yllättäen Oulun Kärppiin. Poliisi pidättää Jeren kesken aamuharjoituksen ja hän on pidätettynä lähes kuukauden. Hänet tuomitaan ehdolliseen vankeusrangaistukseen törkeästä huumausainerikoksesta. Syöksykierre jatkuu useiden viikkojen juomaputkella, joka päättyy Meilahden sairaalan teho-osastolle ja koomaan. Jeren hengenlähtö on lähellä, mutta kovan tahdonvoimansa ja fysiikkansa ansiosta hän palaa ammattilaiseksi jo puolen vuoden sisällä.

4. Overtime

Terveelliset elintavat omaksuneen Jere Karalahden jääkiekkoura jatkuu Euroopan eri sarjoissa. Pelit kulkevat paremmin kuin koskaan ja hänet valitaan uudelleen maajoukkueeseen lähes 40-vuotiaana. Palattuaan Suomeen Jere rakastuu ja menee toisen kerran naimisiin; Karalahdille syntyy kaksi lasta. Jääkiekkoura ammattilaisena päättyy 23 vuoden jälkeen. Jere ryhtyy mm. hyvinvointi- ja kuntosaliyrittäjäksi. Yhdeksän vuoden tipattomuus vaihtuu kohtuukäyttöön, mutta ylilyönnit eivät ole vieläkään historiaa.

SUOSITUIMMAT