Kesällä luetaan ja kuunnellaan dekkareita – tässä odotetuimmat uudet julkaisut


Dekkareiden maailma on perinteisesti kiehtonut eniten juuri kesäisin, jolloin niitä ahmitaan rannoilla ja aurinkotuoleissa. Tänä kesänä rikos- ja jännityskirjallisuuden ystäviä hemmotellaan kestosuosikkien lisäksi odotetuilla uutuuksilla.

Kirjakaupoissa vietetään yhdeksättä kertaa perinteistä Dekkariviikkoa.

– Jännitys- ja rikoskirjallisuutta ostetaan ja luetaan ympäri vuoden. Kesällä ja loma-aikana myynti kohoaa selvästi, sillä monella loma ja dekkari kuuluvat erottamattomasti yhteen, kertoo Suomalaisen Kirjakaupan tuotepäällikkö Marina Kananen.

Myös Storytelin sisältöpäällikkö Hanna Walldén vahvistaa jännitys- ja rikoskirjallisuuden olevan äänikirjapalveluissa erityisen suosittua ympäri vuoden.

– Storytelissä dekkareita kuunnellaan tuntimääräisesti enemmän kuin mitään muuta kirjallisuuden genreä. Äänikirjojen ystävät ahmivat dekkarisarjoja ja merkittävä osa kulutuksesta tulee pohjoismaisesta ja kotimaisesta jännityskirjallisuudesta. Tämän vuoden kuunnelluimmat dekkaristit Storytelissä ovat Seppo JokinenJussi Adler-Olsen ja Anna Jansson, kertoo Walldén.

Akateemisen kirjakaupan ostaja Kirsti Kemppainen kertoo klassikoiden kuuluvan kesään ja myös englanninkielisellä kirjallisuudella on kysyntää.

– Englanninkielisissä suosiotaan ylläpitää esimerkiksi Agatha Christien teokset. Cozy crimen avulla on välillä hyvä vähän laskea pulssia, Kemppainen sanoo.

Myös kestosuosikkeja on paljon.

– Kotimaisista tekijöistä muun muassa Seppo JokisenVirpi Hämeen-Anttilan sekä Reijo Mäen odotetut uutuudet ilmestyvät aina sopivasti kesälomien alkuun, Marina Kananen kommentoi.

Toukokuussa myydyimpien kirjojen listoilta löytyykin jo erityisen paljon dekkareita sekä muuta rikoskirjallisuutta.

Reijo Mäen uutuus Hotel California (Otava, 2022) ampaisi painettujen kotimaisten kirjojen listan ykköspaikalle. Muita rikosaiheisia teoksia listalla ovat muun muassa Seppo Jokisen Pahasti tehty (CrimeTime, 2022) sijalla kolme, Max Seeckin Kauna (Tammi, 2021) sijalla yhdeksän sekä Jarkko Sipilän Kahdesti tapettu (CrimeTime, 2022) sijalla 14.

Sekä Kananen että Walldén toteavat yhdeksi kesän odotetuimmaksi uutuudeksi kesäkuussa ilmestyvän Satu Rämön dekkaridebyytin Hildur (WSOY 2022). Kemppainen nostaa odotettuun kesälukemistoon Juha Roihan Yksi aina valvoo (Tammi 2022).

Dekkarivalikoima on laaja, sillä lukemista löytyy myös lapsille ja nuorille. Uusia, lukijakuntaa kiinnostavia suuntauksia voi kuitenkin jo nähdä.

– Laadukkaille psykologisille ihmissuhdetrillereille olisi kysyntää enemmän kuin suomenkielisiä sisältöjä on tällä hetkellä saatavilla. Myös yliluonnollisia elementtejä sisältävä psykologinen jännityskirjallisuus kiinnostaa maailmalla, mutta tätä genreä tehdään Suomessa vielä hyvin vähän, kertoo Walldén.

Satu Rämön Hildur on yksi kesän odotetuimmista dekkareista. Kuva: WSOY

Lähde: Kirjakauppaliitto

SUOSITUIMMAT