Näin korona-aikana etätyöskentely ja kotoilu ovat alkaneet korostua monen arkielämässä. Lukuisat harrastus- ja menomahdollisuudet ovat tauolla, joten uusia ajanviettotapoja on täytynyt keksiä.
Korona-aikana yhä useampi aikuinen innostui sekä harjoittamaan aivojaan että uppoutumaan rentouttavan näpertelyn maailmaan. Hintavertailupalvelu Hintaoppaan datan perusteella vuonna 2020 palapelien hakujen suosio verkossa kasvoi esimerkiksi Ruotsissa huimat 5 203 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. Sama trendi näkyy Suomessakin ja se on myös havaittu hintavertailupalvelu Hintaoppaan klikeissä. Suomessa Hintaoppaan palapelikategoria on juuri lanseerattu, joten pitkän aikavälin dataa ei ole vielä saatavilla.
– Kun katsotaan Ruotsin dataa, voimakas kasvu palapelien suosiossa alkoi huhtikuun 2020 alussa koronatilanteen kärjistyttyä. Erityisen suosittuja edelliseen vuoteen verrattuna palapelit olivat marras-joulukuussa. Ennen vuotta 2020 palapelien kokoaminen ei ollut mikään suosittu juttu, eivätkä tuotteet kiinnostaneet verkossa aikuisia kuluttajia. Palapelikategoria kasvaa nyt myös Suomessa koko ajan: esimerkiksi viimeisen seitsemän päivän aikana kasvua on ollut 200 prosenttia edeltävään viikon jaksoon verrattuna, kertoo Hintaoppaan maajohtaja Liisa Matinvesi-Bassett.
Supersuuret palapelit suosiossa
Klassisten maisemakuvien lisäksi Hintaoppaan suosituimpien palapelien listalla on elokuvista ja saduista tuttuja hahmoja. Suosiossa ovat myös supersuuret palapelit, joissa on jopa kymmeniä tuhansia paloja. Juuri nyt Hintaoppaan kolme suosituinta palapeliä ovat Clementonin 1000-palainen Museum Collection Universal Judgement, Ravensburgerin yli 40 000 palaa sisältävä Disney Gravity (kuvassa) ja Roll your Puzzle -palapelimatto.
– Palapelin kokoaminen on kehittävää, mutta myös meditatiivista puuhaa, johon voi uppoutua tuntikausiksi. Myös lautapelien suosio palvelussamme on noussut korona-aikana entisestään. Suosituimpien palapelien hinnoissa on kauppakohtaisia eroja, joten paras hinta kannattaa tarkistaa ennen pelin tilaamista, Matinvesi-Bassett jatkaa.
Palapelien historia
Maailman ensimmäinen palapeli kehitettiin tiettävästi 1760-luvulla, kun brittiläinen karttojentekijä John Spilsbury sahasi valtiot erilleen puisesta karttapohjasta. Palapelien suosio räjähti Yhdysvalloissa 1900-luvun alussa, ja myynnin huippuaikaa vietettiin vuoden 1933 suuren laman aikana. Palapelejä myytiin tuolloin Yhdysvalloissa jopa 10 miljoonaa kappaletta viikossa. Sen jälkeen palapelit ovat olleet niin lasten kuin aikuisten suosiossa kaikkialla maailmassa.
Kansainvälisen palapelipäivän viettäminen aloitettiin tiettävästi vuonna 1995 yhdysvaltalaisten peliyhtiöiden aloitteesta. Toinen tarina kertoo, että päivän on “perustanut” vuonna 2002 yhdysvaltalainen palapelien ja ristikoiden tekijä Jodi Jill. Joka tapauksessa päivä saa erityisen paljon huomiota nimenomaan Yhdysvalloissa, ja leviää erityisesti sosiaalisessa mediassa muuallakin maailmassa.
Hintaoppaan palapelit-kategoriassa vertaillaan yhteensä 905 tuotetta ja 25 kauppaa. Hintaopas kerää kuluttajille yli 1000 verkkokaupan hinnat yhdelle sivulle. Ilmainen Hintaopas-sovellus on saatavilla sekä Apple- että Android-puhelimille.
Ylin kuva: Pixabay