Krista Kiuru: ”Olemme päättäneet vetää hätäjarrusta” – näin uudet rajoitukset astuvat voimaan


Vastikään raskaudestaan ilmoittanut perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd), kertoi tiedotustilaisuudessa, mitä hallitus esittää tänään 22.12. valtioneuvostolle.

– Me olemme päättäneet hätäjarrun vetämisestä, Kiuru sanoi.

Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tänään ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa tehtävän päätöksen myötä astuvat jälleen voimaan varsin tiukat rajoitukset.

Ravintola- ja kokoontumisrajoitukset kiristyvät jouluaattona, ja koronapassi poistetaan väliaikaisesti käytöstä esimerkiksi tapahtumissa, joissa istumapaikkoja ei ole määritelty. Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi vapaan istumapaikan massakonsertit ja urheilukatsomot sekä yhteislaulutilaisuudet.

Tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk) sanoi, että rajoitusten aikana on kuitenkin yhä mahdollista järjestää matalan riskin urheilu- ja kulttuuritoimintaa alueiden arvioinnin perusteella. Tällaisia tilaisuuksia ovat esimerkiksi tapahtumat ja tilat, joissa on numeroidut istumapaikat, kuten elokuvateatterit, urheiluottelut ja kirjastot. Kurvinen lisäsi, että myös joulukirkkoon voi mennä.

Kiurun mukaan tänään myös päätetään, että laboratoriohoitajat, lähihoitajat ja perushoitajat voivat ruveta antamaan koronavirusrokotteita.

Lisäksi hallitus esittää valtioneuvostolle, että yli 5-vuotiaiden lasten rokottaminen aloitetaan, sillä rokotusjärjestyksestä poistetaan ikäkohtainen eteneminen.

Hallitus myös perustaa koronaministerityöryhmän.

Näin rajoitukset muuttuvat

Leviämisalueilla eli suurimmassa osassa maata ravintoloiden anniskelu päättyy jouluaatosta lähtien kello 21 ja aukiolo kello 22.

Tiistaista 28.12. alkaen ravintola-anniskelu päättyy kello 17 ja aukiolo kello 18, paitsi ruokaravintoloissa aukiolo on sallittua klo 20 asti. Anniskeluravintoloissa asiakasmääräpaikat ovat 50 % ja ruokaravintoloissa 75 % kapasiteetista.

Ravintolarajoitukset ovat voimassa 20.1.2022 saakka.

Leviämisvaiheen alueilla rajoitetaan koronapassin käyttöä kolmeksi viikoksi 28.12. alkaen. Passin käyttö poistetaan esimerkiksi baareista, yökerhoista ja suurista tapahtumista, joissa ei ole istumapaikkoja.

Hallitus suosittaa 16.1. saakka, että lähiopetus jatkuu muissa kouluissa paitsi korkeakouluissa, paitsi jos kyseessä on välttämätön lähiopetus.

Sisärajavalvonta on käytössä 28.12. – 16.1.2022, jolloin Suomeen saapuvilta vaaditaan todistus rokotuksista tai alle kuusi kuukautta sitten sairastetusta koronataudista sekä alle 48 tuntia vanha koronatestitulos.

Hallitus perustaa koronaministerityöryhmän. Alueilla voi olla erityyppisiä rajoituksia ja joillakin alueilla rajoitukset voivat olla hallituksen suositustakin tiukempia.

Leviämisalueisiin kuuluvat kaikki Suomen alueet, paitsi Itä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun sairaanhoitopiirit.

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

SUOSITUIMMAT