Lapin kevät oli harvinaisen lauha


Ilmatieteen laitoksen tilastojen mukaan Suomessa vallitsi tänä keväänä melko tavanomainen keskilämpötila, paitsi Lapissa, jossa kevät oli harvinaisen lauha.

Kevään eli maalis-toukokuun keskilämpötila vaihteli maan lounaisosan vajaasta viidestä plusasteesta Käsivarren Lapin reiluun yhteen pakkasasteeseen. Lähinnä maan kaakkoisosassa oli muutamalla paikalla tavanomaista kylmempää, mutta Lapissa keskilämpötila oli monin paikoin harvinaisen korkea.

Toukokuussa yksi hellepäivä

Toukokuun keskilämpötila vaihteli Pohjois-Lapin noin +3…+4 asteen tuntumasta maan eteläosan vajaaseen 10 asteeseen. Maan etelä- ja itäosassa keskilämpötila oli yleisesti noin 0,5‒1 astetta matalampi tilastollisen vertailukauden 1991–2020 keskiarvoihin nähden. Sen sijaan Lapissa keskilämpötila oli vajaan asteen tavanomaista korkeampi. Muualla keskilämpötila oli lähellä vertailukauden keskiarvoja.

Kuukausi alkoi laajalti koleana, mutta lämpeni kuukauden edetessä niin että kesäisiä, yli 20 asteen päivälämpötiloja, havaittiin muutamina päivinä kuukauden loppupuolella. Kuukauden ylin lämpötila, 25,4 astetta, mitattiin toukokuun 25. päivänä Oulun Oulunsalo Pellonpään havaintoasemalla. Tämä oli samalla kuukauden ainoa hellelukema. Kuukauden alin lämpötila -18,7 astetta mitattiin toukokuun 5. päivänä Enontekiö Kilpisjärven kyläkeskuksen havaintoasemalla.

Kuukauden keskivaiheilla oli vielä lunta Pohjois-Lapin vaaroilla ja tuntureilla sijaitsevilla havaintoasemilla useita kymmeniä senttimetrejä, mutta toukokuun loppuun mennessä lumi oli sulanut pois kaikilta havaintoasemilta.

Maasalaman iskuja oli toukokuun aikana yhteensä noin 1 400 kappaletta, mikä on selvästi vähemmän kuin vuosien 1960–2021 keskiarvo, 8 000 kappaletta.

Auringonpaisteisten tuntien osalta toukokuu oli maassa varsin keskimääräinen, mutta etelärannikon tuntumassa auringosta saatiin nauttia hieman tavanomaista vähemmän.

Lähde: Ilmatieteen laitos

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT