Lassi Etelätalo finaaliin! Oliver Helander ja Toni Kuusela epäonnistuivat


Suomen keihäsmiesten karsinta keskiviikkoaamuna Tokion olympialaisissa oli kaksijakoinen.

Lassi Etelätalo finaaliin

Otsikoista ennen karsintoja poissa pysynyt Lassi Etelätalo eteni komeasti finaaliin tuloksella 84,50. Karsintarajan oli 83,50. Etelätalo on päässyt nyt jokaisessa kolmessa arvokisassaan finaaliin. Myös mitalisijoja mies on hätyytellyt sijoittumalla neljänneksi 2014 Zürichin EM-kisoissa ja 2019 Dohan MM-kisoissa.

Helander ja Kuusela kaukana karsintarajasta

Oliver Helander loukkasi sunnuntain harjoituksessa jalkansa. Magneettikuvassa vahvistui vamma oikean reiden lähentäjälihaksessa, eikä hänen uskottu pystyvän osallistumaan keskiviikkoaamun keihäskarsintaan, joten Suomen valmennusjohto otti välittömästi yhteyttä varaheittäjäksi nimettyyn Antti Ruuskaseen, joka ei halunnut lähteä Tokioon, koska olisi ehtinyt perille vasta tiistai-iltapäivänä.

oliver-helander
Oliver Helander Kalevan Kisoissa vuonna 2018. Kuva: Wikimedia Commons / Tuomas Vitikainen

Helanderin tilanne sai osakseen suurta mediahuomiota ja meritoituneet keihästähdet ihmettelivät, miksei hän osallistu karsintaan ”lievästä mutta kivuliaasta” vammasta huolimatta. Soulin vuoden 1988 olympiavoittaja Tapio Korjus totesi kilpailleensa samanlaisen vamman kanssa ja myös Tokion vuoden 1991 maailmamestari Kimmo Kinnunen kertoi kilpailleensa mm. 4,5 sentin mittainen lihasrepeämä reidessään.

Tänä aamuna Helander kuitenkin ilmestyi karsintaan, mutta jäi kauas finaalipaikasta tuloksella 78,81. Karsinnan jälkeen hän kertoi toimittajille kärsivänsä jalan lisäksi nivusvammasta. Hän myös myönsi lukeneensa mediasta mm. Kinnusen tylyjä kommentteja tilanteestaan, mutta sanoi ettei niillä ollut vaikutusta päätökseen osallistua karsintaan.

– Osallistuminen oli täysin oma päätökseni. Ajattelin, että kun oli kerta tultu kauaksi Japaniin asti, niin oli se ainakin pakko yrittää.

– Ei jalka ollut sataprosenttisessa kunnossa, mutta riittävässä kuitenkin. Tällaista samanlaista heikkoa heittämistä koko kauteni on ollut, eikä tämä tulos mennyt siis pelkästään jalan piikkiin, painotti Helander, jonka jalkaa ei puudutettu karsintaan.

Suomen kolmas keihäsmies Toni Kuusela heitti 76,96, jolla ei ole finaaliin asiaa. Kuusela oli erittäin tyytymätön tulokseensa, sillä kesäkuussa hän heitti Orimattilassa 85,03.

Toni Kuusela Kalevan Kisat
Toni Kuusela Kalevan Kisoissa vuonna 2018. Kuva: Wikimedia Commons / Tuomas Vitikainen

SUOSITUIMMAT