Lukijoilta täystyrmäys koulukysymykseen! 83 % vastustaa koulujen avaamista torstaina


Peruskoulut ja päiväkodit siirtyvät takaisin lähiopetukseen torstaista 14.5. lähtien, jolloin myöskään etäopetusta ei jatketa.

Hallitus teki huhtikuun lopussa päätöksen koulujen avaamisesta, vaikka sitä oli vastustettu julkisesti niin Opetusalan Ammattijärjestön (OAJ) kuin lukuisten vanhempien osalta.

Opetusministeri Li Andersson (vas) yritti rauhoitella tänään tiistaina pidetyssä tiedotustilaisuudessa lähiopetukseen palaavien oppilaiden ja päiväkotilasten vanhempia sekä opettajia. Oppilaiden ja opettajien turvallisuudesta pyritään huolehtimaan lähikontaktien välttämisellä ja muilla alempana luetelluilla järjestelyillä, joiden käytännön toteutusta monet opettajat ovat kritisoineet.

Poissaoloihin tullaan suhtautumaan samalla tavalla kuin ennen koronakriisiä. Anderssonin mukaan mikä tahansa koulu voidaan kuitenkin tarvittaessa sulkea vaikka päivän varoitusajalla.

THL:n lasten ja infektiolääkäri Otto Halve kertoi tiedotustilaisuudessa, että lasten ei ole huomattu tartuttavan virusta samalla tavoin kuin aikuisten, ja että lapset sairastavat taudin yleensä lievänä.

Tiedotustilaisuudessa toimittajat kysyivät myös tarkempia tietoja poissaoloista ja niiden lupien hakemisesta, joihin Andersson vastasi, että yksityiskohdat tarkentuvat lähiaikoina. Opetushallituksen Olli-Pekka Heinonen totesi, että pidemmän poissaolon myöntämisessä ”erityisen syyn” harkinnan tekee koulun rehtori.

Halloota.com kysyi lukijoiltaan viime viikolla, pitäisikö koulujen heidän mielestään pysyä suljettuina kesälomaan saakka, ja vastausten yksimielisyys oli tyrmäävä: peräti 83 % vastanneista vastasi kyllä ja vain 13 % vastasi ei.

Lähiopetus jatkuu torstaina 14.5. Opetushallitus on julkaissut olla olevat toimenpiteet, joiden avulla opiskelu pyritään saamaan turvalliseksi.

Oppilaiden näkökulmasta keskeisiä ovat seuraavat näkökohdat:

  • Koulupäivän aikana vältetään lähikontakteja esimerkiksi erilaisilla tilajärjestelyillä.  
  • Oppilaita ohjataan päivittäin hyviin hygieniakäytäntöihin.
  • Hygieniakäytäntöihin ohjaamisessa huomioidaan oppilaiden ikätaso.
  • Eri oppilasryhmien välisiä kontakteja vältetään esimerkiksi välituntijärjestelyillä, kouluruokailussa ja muissa siirtymätilanteissa.
  • Muiden kuin oppilaiden ja koulun henkilökunnan oleskelua koulun alueella tulee välttää. Kunkin yksikön pitää määritellä omaan tilanteeseensa sopivat käytännöt ja ohjeistaa huoltajia ja perheitä sekä yhteistyökumppaneita toimimaan niiden mukaisesti.

Henkilöstön näkökulmasta keskeisiä ovat seuraavat näkökohdat:

  • Henkilöstön keskinäiset lähikontaktit tulee minimoida.
  • Henkilöstön välisessä viestinnässä ja yhteydenpidossa hyödynnetään sähköisiä yhteydenottotapoja.
  • Siirtymiä yksiköiden välillä saman päivän aikana pyritään välttämään.

Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Laura Kotila

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommentti
Kirjoita tähän nimesi

SUOSITUIMMAT