Marja Hintikka pohti tasapuolisuutta lastenkasvatuksessa


Juontaja Marja Hintikka, 44, teki tänään sometililleen postauksen, jossa kertoi tasa-arvosta lastenkasvatuksessa:

”TASAPUOLISUUS.

Sitä mietin usein kolmen lapseni kanssa. Osaanko kohdata heidät kaikki niin, että oma käsitykseni lasten välillä vallitsevasta täydellisestä tasa-arvosta olisi myös heidän kokemuksensa? Kasvatanhan heitä kuitenkin yhtenäisillä, tasapuolisilla periaatteilla. Vai kasvatanko?

Törmäsin kiinnostavaan haastatteluun, jossa kokenut ihmismielen asiantuntija totesi, ettei yhdelläkään lapsella lopulta ole samat vanhemmat. Vaikka itse kuvittelemme rakastavamme ja kasvattavamme jokaista tismalleen samalla tavalla, olemme todellisuudessa olleet kulloisenkin lapsen saapuessa hyvinkin erilaisissa tilanteissa omassa elämässämme: milloin kuormittuneempina, milloin seesteisempinä, milloin vahvempina, milloin surullisempina. Oma kehitysvaiheemme ja kuormitustilanteemme vaikuttaa luonnollisesti vuorovaikutukseen lapsen kanssa. Ja se on ihmimillistä. Lisäksi jokainen lapsi on erilainen ja nostaa esiin erilaisia asioita meissä.

Yhtenäisyys kasvatuksessa on siis jossain määrin harhaa. Pyrkimys tasapuolisuuteen ei välttämättä näyttäydykään niin kuin kuvittelen. Nämä on näitä vanhemmuuden kiinnostavia keloja, joita jää miettimään…

… ja lopulta toteaa, että tässä nyt vaan rakastan enkä muuta voi.

Mitä ajatuksia teille herää tästä?”

Alta tai Instagramista voit tsekata kyseisen päivityksen.

SUOSITUIMMAT