Suomi siirtyy jälleen talviaikaan, kun kelloja siirretään tunnin taaksepäin huomenna sunnuntaina klo 04:00.
Kellojen siirtely ja siitä keskustelu jatkuu EU:ssa. Enemmistö suomalaisista haluaisi pysyvän kesäajan tuomat valoisammat iltapäivät ja illat.
Pysyvään kesäaikaan siirtymistä kannattaa myös Suomen Latu, joka haluaa, että suomalaisten rakastamat valoisammat iltapäivät ja illat jatkuisivat mahdollisimman pitkään.
– Suomen Latu näkee, että pysyvään kesäaikaan siirtyminen tuo kokonaisuudessaan kansalaisille enemmän valoa, voimaa ja vaihtoehtoja arki-iltoihin, ja on siksi selvästi paras vaihtoehto uudeksi pysyväksi ajaksi, sanoo järjestön toiminnanjohtaja Eki Karlsson.
– Erittäin aikaisilla, aamuyön valoisilla tunneilla ei ole samaa vaikutusta, eikä merkitystä, Karlsson jatkaa.
Samaa mieltä on myös enemmistö suomalaisista.
Suomen Ladun Taloustutkimuksella teettämän kyselytutkimuksen (2019) mukaan 81 prosentille suomalaisista pysyvän kesäajan valoisammat iltapäivät ja illat on joko mieluisin tai sopiva vaihtoehto.
Jos Suomessa siirryttäisiin yhteen kiinteään aikajärjestelmään, niin 43 % suomalaisista valitsisi vaihtoehdon, joka toisi mukanaan valoisammat iltapäivät ja illat, tutkimuksesta selviää.
Vain joka viides suosii valoisampia aamuja ja aamupäiviä. Runsaalle kolmannekselle sopisivat molemmat vaihtoehdot. Näin ollen valoisammat iltapäivät ja illat olisivat suurimmalle (81 %) osalle suomalaisista sopiva vaihtoehto.
Kyselyn tulos poikkeaa muun muassa oikeusministeriön Otakantaa-palvelussa järjestetystä kyselystä, jossa 52 prosenttia kannatti talviaikaan ja 48 prosenttia kesäaikaan siirtymistä.
– Valolla on suuri merkitys ulkoiluun ja sitä kautta ihmisten terveyteen – siksi toivomme, että iltaisin tapahtuva ulkoilu ja liikunta huomioitaisiin merkittävänä argumenttina, kun harkitaan siirtymistä uuteen aikajärjestelmään, Karlsson sanoo.
Polar Electro Oy:n aktivisuuslaitteiden suomalaisilla käyttäjillä tehdyn selvityksen (2019) mukaan selkeästi suurin osa liikunnasta tapahtuu arkisin kello 16–20 välillä.
– Pysyvä kesäaika tuo esimerkiksi Helsingissä vuodessa arki-iltoihin 136 tuntia enemmän valoisaa aikaa kuin pysyvä talviaika. On selvää, että tällä on merkitystä suomalaisten ulkoilun määrään, Karlsson toteaa.
Ulkona oleskelu ja liikkuminen lisäävät ihmisten hyvinvointia ja terveyttä. Luonto auttaa palautumaan stressistä ja parantaa mielialaa. Erityisesti syksyllä iltavalolle on eniten kysyntää.
– Yhdenkin prosentin vähennys ulkoilukäynneissä tarkoittaa yli kuutta miljoonaa ulkoilukertaa vuodessa. Valon määrä arki-iltaisin vaikuttaa oleellisesti fyysisen aktiivisuuden määrään, Karlsson muistuttaa.
Suomen Ladun Taloustutkimukselta tilaamassa tutkimuksessa haastateltiin 1 000 henkilöä. Tutkimuksen virhemarginaali on noin ±2,2 prosenttiyksikköä 95 prosentin luottamustasolla. Haastattelut tehtiin 21.10–23.10.2019 ja 28.10-29.10.2019 Taloustutkimus Oy:n puhelinhaastattelukeskuksesta Helsingistä.
Kuva: Pixabay