Milloin pitää hakeutua päivystykseen ja milloin terveysasemalle?



Rintaa puristaa. Uistin roikkuu korvasta. Puukko osui sormeen. Kuume kaatoi sänkyyn. Oksennus lentää eikä mikään pysy sisällä. Lonkkaan koskee ja kävely on hankalaa. Tiedätkö, minkä vaivan kanssa pitää ottaa yhteys minnekin?

Milloin terveysasemalle?

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun sote muistuttaa, että terveysasemilla hoidetaan tavallinen kuume ja flunssa, pitkittyneet lonkkakivut ja selkäkivut ja muut pitkäaikaiset vaivat, reseptien uusinnat ja sairausloma-asiat. Terveysasemat palvelevat pääsääntöisesti arkisin 8-16 välisenä aikana, mutta monet pienemmät terveysasemat ovat kesällä kiinni. Tarkista alueesi terveysasemien aukioloajat niiden nettisivuilta.

Terveysasemilla hoidetaan päiväsaikaan myös päivystykselliset asiat. Terveysasemien ollessa suljettuina suositellaan soittamaan Päivystysapuun, numeroon 116117, joka on avoinna ympäri vuorokauden. Hoitaja tekee puhelimessa hoidontarpeen arvioinnin ja ohjaa asianmukaiseen hoitopaikkaan tai vaihtoehtoisesti antaa ohjeita asian hoitamiseksi omin avuin. 

Milloin päivystykseen?

Päivystyksessä hoidetaan vain ne potilaat, joiden tutkimusten ja hoidon aloitus ei voi odottaa seuraavaan arkipäivään. 

Päivystykseen tulon vaativia asioita ovat esimerkiksi aivohalvausoireet, tajunnantason häiriöt, voimakas rintakipu, rytmihäiriöt, hengitysvaikeus, runsaasti vuotava haava, tapaturma, murtuma, voimakas nenäverenvuoto tai vatsakipu, sietämätön äkillinen kipu, mielenterveyshäiriö, voimakas allerginen reaktio tai äkillinen yleistilan lasku.

Henkeä uhkaavassa tapauksessa täytyy soittaa numeroon 112.

Lähde: Siun sote

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT