Miten ostaa asunto kuumilla markkinoilla?


Usein puhutaan siitä, miten asunto saataisiin myytyä onnistuneesti, mutta yhtä tärkeää on osata ostaa taitavasti, etenkin kun asuntomarkkinat ovat kuumentuneet.
 
Asuntokaupassa eletään tällä hetkellä myyjän markkinoita, sillä ostajia on liikkeellä paljon. Asunnon ostajan on siis hyvä ottaa haltuun muutama perustaito.

Seuraa markkinoita

Solid House Oy LKV:n toimitusjohtaja Leena Tuijula antaa neuvoja asunnon etsijöille, jotka haluavat olla vahvoilla tilanteessa, jossa kysyntää on enemmän kuin tarjontaa.
 
– Ensin on hyvä seurata markkinoita jonkun aikaa. Selvennä itsellesi mitkä asiat ovat juuri sinulle tärkeitä ja tarkenna kriteerisi. Seuraa sitten näihin toiveisiin sopivia myytäviä asuntoja netin asuntoportaaleissa”, sanoo toimitusjohtaja Leena Tuijula Solid Housesta.
 
Seuraamalla myyntiin tulevia asuntoja opit millaiset asunnot ostetaan nopeasti ja saat ymmärryksen yleisestä hintapyyntötasosta. Lue kaikki asuntojen esittelytiedot ja vertaile vastikkeiden hintoja, sekä sitä millaisia remontteja myytävissä asunnoissa on tehty ja millaisia korjaustarpeita taloyhtiöön tai kiinteistöön on tulossa.

Pyydä neuvoa

Seuraavaksi on aika keskustella kokeneen kiinteistönvälittäjän kanssa. Hänelle voit kertoa omia hakuehtojasi ja saada hyviä vinkkejä. Ammattitaitoinen välittäjä osaa myös kertoa ovatko hakuehtosi realistiset. Voit saada häneltä ammattilaisen arvion siitä, kuinka usein toiveidesi mukaisia kohteita tulee myyntiin.

Hae lainapäätös etukäteen

Kuumilla markkinoilla nopeus on valttia, kun sopiva kohde löytyy. Tämän takia lainapäätös on hyvä hakea etukäteen ja selvittää paljonko rahaa voit käyttää asunnon ostoon. Sinun on oltava valmis tekemään sitova tarjous heti.
 
– Päätöksen tarjouksen hyväksymisestä tekee aina sen omistaja, ei välittäjä. Olet etulyöntiasemassa muihin ostajiin nähden, kun sinulla on rahoitus valmiina ja tarjous on lähellä myyntiesitteessä ilmoitettuja ehtoja, Tuijula sanoo.

– Kuumilla markkinoilla tehdään myös hyvin usein tarjouksia yli pyydetyn hinnan. Turha kikkailu ”kepillä jäätä” -tarjouksen kanssa on usein liian hidasta. Silloin toinen ostaja tuleekin yleensä takavasemmalta ja tekee kerralla kunnon tarjouksen, jonka myyjä hyväksyy siltä istumalta. Nopeus on valttia, Leena Tuijula vinkkaa.

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT