MN: Miss Suomi 2020 joutui kauhean teon kohteeksi


Miss Suomi Viivi Altonen joutui painajaismaisen väkivallan kohteeksi asuessaan Mosambikissa. Avainten katoamisesta alkaneet tapahtumat ovat edelleen mielessä.

Miss Suomi 2020 Viivi Altonen, 24, avautuu viiden vuoden takaisista tapahtumista laajassa Me Naisille antamassaan haastattelussa.

Epäonnekkaasta avaimen katoamisesta alkaneet tapahtumat sisälsivät hirvittävää väkivaltaa ja vaikuttavat nuoreen naiseen edelleen.

Puolituttu vei ansaan

Järkyttävät tapahtumat alkoivat melko harmittoman tuntuisesta sattumuksesta.

Helteisen rantapäivän päätteeksi sukellusohjaajana Mosambikissa työskennellyt kaunotar huomasi, että kimppakämpän avain oli kadonnut. Avainta yritettiin etsiä porukalla.

Tuolloin 19-vuotias Viivi etsi avainta yhdessä paikallisen puolitutun miehen kanssa, joka ehdotti lopulta taskulampun hakemista omasta rantatalostaan, sillä ilta alkoi hämärtyä. Viivi ei osannut aavistaa pahaa seuratessaan miestä tutulle talolle, jonka pihalla ja kuistilla hän oli viettänyt aikaa ennenkin isommalla porukalla.

Viivi kertoo Me Naisille, kuinka oven sulkeuduttua tunnelma muuttui täysin.

Mies yritti ensin suudella, mihin Viivi ei suostunut. Kieltäytymisen jälkeen alkoi silmitön pahoinpitely. Mies löi Viiviä sorkkaraudalla käsivarsiin ja jalkoihin ja heitti päin seinää. Hän uhkaili ottavansa aseen, jos Viivi yrittäisi paeta.

Aamuyöllä mies päästi Viivin lähtemään.

Tapahtuneesta puhuminen oli ensin vaikeaa

Takaisin kämpälleen juossut nuori nainen ei halunnut puhua tapahtuneesta sinä iltana, eikä niinä viikkoina, jolloin hän vielä työskenteli laitesukellusyrityksen kanssa.

Viivi koki, että Mosambikissa poliisiin tai lääkäriin yhteyden ottaminen olisi ollut hyödytöntä.

– Kummallisella tavalla ajattelin, etten voi kertoa asiasta senkään takia, koska paikka ja ihmiset muuten olivat niin ihania. Toisinko huonoa mainetta Mosambikille ja koko maanosalle, jos avaisin suuni tällaisesta? Lisäisikö se rasismia ja ennakkoluuloja? Viivi muistelee ajatuksiaan Me Naisten haastattelussa.

Mitä jos -kysymykset ovat kiusanneet Viiviä viiden vuoden ajan. Hän on käynyt läpi tapahtunutta terapiassa ja puhunut siitä ystäviensä ja perheensä kanssa. Kivun kanssa elämään oppinut Viivi haluaa olla avoin tapahtuneesta, sillä hänen tarinansa voi auttaa muita selviytymään.

– Fyysinen ja seksuaalinen väkivalta mursi minut, tietenkin. Mutta päätin, että selviydyn tästä. Suurella työllä ja pala palalta rakensin itseäni jälleen ehjäksi. Ymmärrän kuitenkin oikein hyvin niitä, joille vastaavasta traumasta toipuminen ei kerta kaikkiaan onnistu, Viivi kertoo Me Naisille.

Viivi muistuttaa, että usein väkivallan tekijä löytyy lähipiiristä, eikä tapahtumia voi useinkaan aavistaa etukäteen.

– Sittemmin olen lukenut aiheesta paljon. Se on avannut silmäni sille, että suuri osa seksuaalisen väkivallan kokemuksista on samankaltaisia kuin minullakin – tekijä on tuttu tai puolituttu, olosuhteet sellaiset, joita uhri ei ole osannut arvioida vaarallisiksi, ennen kuin on myöhäistä, Viivi Altonen sanoo.

Sydämen asiana uhrien voimaannuttaminen

Pienestä asti misseydestä haaveillut Viivi Altonen päätti, ettei traumaattinen tapahtuma pääse sanelemaan hänen tulevaisuuttaan.

– Ajattelen, että jos olisin tapahtuneen tähden luopunut tulevaisuudensuunnitelmistani kuten missihaaveista, pahoinpitelijäni olisi voittanut, saanut persoonani murskattua.

Nyt Viivi odottaa tietoa siitä, pääseekö hän osallistumaan Miss Universum -kilpailuihin Miamiin. Mikäli se onnistuu, hän aikoo puhua tärkeästä aiheesta myös kansainväliselle medialle.

– Haluan muistuttaa erityisesti naisia ja tyttöjä, ettei ole sinun vikasi, jos joku on tehnyt sinulle jotakin pahaa ja häiritsevää. Toisen ihmisen teko ei missään olosuhteissa ole uhrin syy. Ei on aina ei, vaikka olisit pukeutunut seksikkäästi tai ollut humalassa, Viivi kertoo Me Naisille.

Tulevaisuudessa Viivi haaveilee työskentelevänsä kansainvälisissä tehtävissä ja auttavansa etenkin väkivallan uhreiksi joutuneita tyttöjä ja naisia.

Lähde: Me Naiset

SUOSITUIMMAT