Harvinainen, mutta tappava ”musta sieni” piinaa koronasta toipuvia Intiassa


Tapausten määrä on moninkertaistunut pandemian aikana Intiassa.

Koronan kourissa kamppailevassa Intiassa leviää nyt toinen vitsaus, etenkin koronasta toipuvilla potilailla tavattu ”musta sieni”, kertoo BBC.

Kyseessä on mukormykoosi -sienen aiheuttama infektio, jota ilmenee yleensä ihmisillä, joiden immuunipuolustus on heikentynyt. Tämän vuoksi koronaviruksesta toipumassa olevat henkilöt ovat mukormykoosin riskiryhmässä.

Koronapotilaiden lisäksi muun muassa diabeetikot, aliravitsemuksesta kärsivät sekä HI-virusta sairastavat ovat alttiimpia saamaan ”mustan sienen”.

Tauti on saanut nimensä ihoon muodostuvista rakkuloista tai haavaumista, jotka muuttuvat mustaksi. Nopeasti etenevän taudin kuolleisuus on hirvittävän korkea, 50–85 prosenttia.

Kyseessä on erittäin harvinainen tauti, johon on nyt sairastunut tavallista enemmän intialaisia. Intialaislääkärit arvelevat infektioiden lisääntyneen vakavien koronatapausten hoidossa käytettyjen steroidien vuoksi.

Steroidihoito voi auttaa koronan aiheuttamaan vaikeaan keuhkotulehdukseen, mutta heikentää samalla potilaan immuunipuolustusta.

BBC kertoo 25-vuotiaasta diabetesta sairastavasta naisesta, joka oli juuri parantunut koronasta, kunnes sairastui mukormykoosiin. Mumbailaiset kirurgit joutuivat poistamaan tulehtunutta kudosta naisen nenästä, sekä hänen silmänsä.

– Poistan silmän pelastaakseni hänen henkensä. Näin tämä tauti toimii, kertoo silmäkirurgi Akshay Nair BBC:lle.

Taudin aiheuttavaa mukor -hometta löytyy yleisesti muun muassa maaperästä, kasveista, lannasta sekä pilaantuvista hedelmistä ja kasviksista.

– Se on läsnä kaikkialla. Sitä löytyy maaperästä ja ilmasta, ja jopa terveiden ihmisten nenistä ja limasta, kuvailee Nair.

Kolmessa Mumbain sairaalassa työskentelevä Nair kertoo, että hän on nähnyt sieni-infektion huhtikuussa jo noin 40 potilaalla. Monet potilaista ovat diabeetikkoja, jotka ovat toipuneet koronaviruksesta kotonaan.

Suurin osa mukormykoosiin sairastuneista on parantunut koronasta noin 12–15 päivää aiemmin.

Mumbain Sion Hospital -sairaalassa työskentelevän tohtori Renuka Bradoon mukaan viimeisen kahden kuukauden aikana tapauksia on ollut 24. Yleensä infektioon sairastuneita on ollut kuusi tapausta vuodessa.

– Meillä on jo nyt kahdesta kolmeen tapausta viikossa. Tämä on painajainen pandemian sisällä, Bradoon kertoo BBC:lle vaikeasta tilanteesta.

Lähde: BBC

Kuvituskuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT