MTV: Tällaista taktiikkaa Viertolan koulun sankariopettaja käytti ja sai tekijän lähtemään koululta


Poliisi on kertonut, että Viertolan koulun opettaja oli saanut kouluampumisesta epäillyn pojan poistumaan koululta. Sankariopettajan taktiikkaa on kuvailtu puhejudoksi. Nyt MTV on selvittänyt, mitä tällaisella puhejudolla tarkoitetaan.

Aiemmin poliisin erityistilanteiden neuvottelijana toiminut Totti Karpela korostaa, että hän kommentoi asiaa yleisellä tasolla.

– Jos onnistutaan luomaan keskustelukontakti hyvin kiihtyneen ihmisen kanssa, olisi tärkeää, että kiihtynyt ihminen kokee, että häntä kuunnellaan, eikä häntä keskeytetä. Rauhoittelija pyrkii käyttämään mahdollisimman paljon empaattisuutta, jotta rauhoiteltava kokee, että hänen hätäänsä tai ärtymystään yritetään ymmärtää, Karpela selostaa MTV:lle.

Hän lisää, että on erittäin tärkeää, välttää sellaisia ilmaisuja, jotka voivat lisätä rauhoiteltavan uhan tunnetta.

– Ei vastata uhkaukseen vastauhkauksella. Jos et lopeta, soitan poliisit, voi usein olla provosoivaa. Voin vain kuvitella miltä sinusta tuntuu on usein käyttökelpoinen lause, Karpela antaa esimerkkejä.

Hän korostaa, että Viertolan koululla tilanne on varmasti ollut erittäin stressaava. Yleensä henkilön rauhoittelu vaatii paljon aikaa. Jos rauhoittelija tuntee rauhoiteltavan, esimerkiksi kouluympäristössä voidaan kuitenkin jo lyhyessä ajassa saada rakennettua luottamuksellista suhdetta.

SUOSITUIMMAT