Muska Babitzin kertoo uutuuskirjassa perhetragediastaan: Kolme veljeä menehtyi ennenaikaisesti – esikoinen sadevesitynnyriin


Babitzinien suuren muusikkoperheeen neljättä lasta, Marija ”Muska” Babitzinia, 69, pidetään Suomen ensimmäisenä naispuolisena rocklaulajana.

Vuoden 1973 kestohittikappaleesta ”Krokotiili rock” parhaiten tunnettu laulaja kertoo Sauli Miettisen kirjoittamassa Muska-kirjassa (Like 2022) elämästään sekä monista tragedioista, joita hän ja hänen perheensä ovat joutuneet kohtaamaan.

Ensimmäinen perheen suuri suru tapahtui, kun esikoispoika Leo putosi kaksivuotiaana sadevesikaivoon. Leo oli ollut hoidossa Järvenpäässä Anna-mummonsa luona, kun perheen äiti Elisabeth valmistautui synnyttämään toista lastaan Aleksanderia eli Sammya. Mummon katse oli hellittänyt vain hetkeksi, mutta se riitti. Leo löytyi hukkuneena sadevesitynnyristä.

Muskan mukaan hänen äitinsä traumatioistui esikoisensa kuolemasta, mutta ei syyttänyt siitä äitiään. Muska kertoo olleensa itsekin lähellä hukkumista lapsena, kun hän oli äitinsä kanssa mattopyykillä, mutta hänet saatiin vedettyä hiuksista takaisin laiturille.

Seuraava shokki perheessä tapahtui vuonna 1973, kun Sammy Babitzin menehtyi 24-vuotiaana auto-onnettomuudessa matkalla keikalle. Sammyn ura oli nousukiidossa hänen voitettuaan Syksyn Sävel -kilpailun kappaleella ”Daa-da daa-da”. Sammyllä oli pieni poika.

Muska kuvailee kirjassa tunnelmia vanhempiensa luona onnettomuuden jälkeen.

– Siellä oli aavemaisen hiljaista. Lampukat paloivat ikonien edessä. Tilanne oli kamala, koska kaikki olivat aivan shokissa. Se oli kova menetys… niin kova menetys.

Kun Kirill ”Kirka” Babitzin oli valmistautumassa Suomen euroviisukarsinnan suoraan lähetykseen vuonna 1983, perheen isä Leo Babitzin menehtyi keittiönpöydän äärelle. Muska kertoo olleensa isänsä kuoleman jälkeen niin surullinen ja stressaantunut töistään, että paloi loppuun ja joutui kuukaudeksi Lapinlahden psykiatriseen sairaalaan.

Vuoden alussa 2007 Muskan puoliso Hannu ”Hande” Salakka sai haimatulehduksen. Muska oli huolestunut miehensä terveydestä, mutta huomasi myös veljensä rintakehän olleen oudosti koholla. Kirka valitteli väsymyksestä, mutta lääkärit eivät olleet löytäneet ahkerasti lenkkeilyä harrastaneelta suosikkilaulajalta syytä huonovointisuuteen.

Kirka oli toipunut pitkään rotaviruksesta, mutta oli lupautunut hieman vastahakoisesesti Tanssii Tähtien Kanssa -kilpailijaksi.

Laulaja Pepe Willberg huomasi Kirkan olleen huonossa kunnossa keikalla.

– Huomasin keikan alettua, että Kirka ei ollut ollenkaan oma itsensä. Laulu ei sujunut, ja vaikutti siltä kuin hän olisi ollut humalassa. Meille tuli niin huono fiilis hänen takiaan, että lähdimme pois kesken keikan. Emme aavistaneet, että hän oli sairas, Willberg kertoo kirjassa.

Kirka vietti vielä vaimonsa Paula Nummelan kanssa pitkän viikonlopun Madridissa, mutta palattuaan hän siirsi TTK:n ensimmäisen tanssiharjoituksen seuraavaan päivään väsymyksen takia. Hän kuoli äkillisesti 31.1.2007 aortan repeämään vain 56-vuotiaana.

Muska kuuli veljensä kuolemasta Anna-siskoltaan, jonka jälkeen hän kertoo joutuneensa pitkäaikaiseen shokkitilaan.

Perheen äiti Elisabeth kuoli 92-vuotiaana. Hän oli joutunut saattamaan hautaan kolme poikaansa sekä aviomiehensä.

Muskan sisarukset Sammy, Kirka, Anna ja Ykä (Georgij) ovat kaikki luoneet uraa musiikin parissa.

SUOSITUIMMAT