Mustikkasato kärsinyt hellekesästä – puolukan tilanne sen sijaan yllättää


Luonnonvarakeskus (Luke) tiedottaa mustikan pääsatokauden alkaneen Etelä-Suomessa. Kuivuuden ja helteiden takia sato on jäämässä enintään keskinkertaiseksi.

Luken mukaan mustikat kukkivat runsaasti ja pölytys onnistui, mutta havaintometsien raaoista mustikoista vain hieman yli 60 prosenttia on päässyt kypsiksi marjoiksi saakka. Yleensä vastaava luku on yli 80 prosenttia.

– Kuivuus on verottanut selvästi mustikkasatoa. Kuivuus pienentää myös kypsän mustikan kokoa, joten täydet mustikkasangot ovat monin paikoin työn takana tänä vuonna, kertoo Luken erikoistutkija Rainer Pelto.

Puolukan pölyttäjät hyötyneet helteestä

Puolukan pölytys sen sijaan on onnistunut huomattavasti tavanomaista paremmin. Havaintometsissä jopa yli 90 prosenttia puolukan kukista on hedelmöittynyt, kun pölytysprosentti yleensä on hieman yli 60 prosenttia.

– Näyttää siltä, että mustikkasatoa heikentäneet helteet ovat olleet erittäin otollisia puolukkaa pölyttävien hyönteisten aktiivisuudelle. Puolukka myös kestää kuivuutta mustikkaa paremmin, joten puolukkasadosta voi tulla hyväkin, Peltola kertoo.

Kuva: Unsplash

SUOSITUIMMAT