Nämä sienet voivat olla herkku – mutta myös terveysriski: Ruokavirasto muistuttaa varovaisuudesta



Keväisin metsästä voi löytää arvokkaita aarteita – mutta niiden kanssa ei pidä hätiköidä. Korvasieni (Gyromitra esculenta) on monelle tuttu herkku, mutta sen käsittely vaatii erityistä tarkkuutta. Ruokavirasto muistuttaa nyt, että korvasienen runsasta tai toistuvaa käyttöä ei suositella, vaikka se olisi käsitelty ohjeiden mukaan.

Myrkky ei katoa kokonaan edes keittämällä

Korvasienet sisältävät gyromitriiniä, myrkkyä, joka voi aiheuttaa akuutteja myrkytysoireita ja vahingoittaa ruoansulatuskanavaa, keskushermostoa ja maksaa. Lisäksi gyromitriini ja sen aineenvaihduntatuotteet saattavat olla syöpävaarallisia.

Gyromitriini on vesiliukoinen ja osittain haihtuva yhdiste, minkä vuoksi korvasienet tulee aina esikäsitellä huolellisesti ennen käyttöä. Nykyinen suositus on keittää sienet kahdesti runsaassa vedessä (suhteella 1 osa sieniä, 3 osaa vettä) viiden minuutin ajan. Silti osa myrkystä voi jäädä sieniin.

Ei enää suositeltu ruokasieni

Vaikka monet suomalaiset ovat perinteisesti nauttineet korvasienistä esimerkiksi kastikkeissa tai piirakoissa, Ruokaviraston mukaan sieni ei enää kuulu suositeltaviin ruokasieniin. Tämä johtuu juuri myrkkyjäämien aiheuttamasta riskistä – erityisesti, jos sieniä syödään usein tai suuria määriä.

Altistusta ja turvallisuutta arvioidaan parhaillaan

Ruokaviraston riskinarviointiyksikkö tekee parhaillaan selvitystä siitä, kuinka paljon suomalaiset altistuvat gyromitriinille, ja millaisia terveyshaittoja siitä voi aiheutua. Samalla pohditaan, onko nykyinen keittosuositus riittävä suojaamaan kuluttajia.

Jos siis keväiset korvasienet houkuttelevat metsässä tai torilla, muista: tarkka käsittely on välttämätöntä – ja määrän kanssa on syytä olla maltillinen.


SUOSITUIMMAT