Maailmassa jo yli 50 miljoonaa ihmistä on sairastunut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin. Kuolleita oli maanantaiaamuun mennessä 1 256 200.
Virus levisi koko maailmaan oletettavasti Kiinasta keväällä, jolloin monet maat sulkivat rajojaan sekä esimerkiksi kauppoja, ravintoloita ja tapahtumia.
Virus on nyt alkanut levitä entistäkin nopeammin varsinkin Euroopassa. New York Times on koonnut Euroopan maista potilastilastoja, joiden mukaan Euroopassa saa tällä hetkellä sairaalahoitoa useampi potilas kuin viime kevään koronapiikin aikana.
Sairaalassa hoidettavia potilaita on kevättä huomattavasti enemmän mm. Tšekissä, Bulgariassa, Unkarissa, Sloveniassa, Slovakiassa, Puolassa ja Latviassa.
Huolestuttavin tilanne on yli 10 miljoonan asukkaan Tšekissä, jossa tällä hetkellä saa sairaalahoitoa koronaviruksen takia 77 potilasta per 100 000 asukasta. Keväällä Tšekin luku oli enimmillään 4 per 100 000 asukasta, eli kasvua on kevääseen nähden peräti 1 952 %.
Puolassa oli kevään piikkiaikoina sairaalahoidossa 9 koronapotilasta per 100 000 asukasta, kun nyt potilaita on 51 per 100 000 asukasta. Unkarin luvut olivat keväällä 7 ja nyt 56.
Euroopan maissa ollaan erittäin huolestuneita terveydenhuollon kestokyvystä potilasmäärien kasvaessa. Puolassa ja Sveitsissä on määrätty tuhansia sotilaita avustustehtäviin sekä rakentamaan kenttäsairaaloita. Ranskassa lykätään ei-kiireellisiä leikkauksia ja Belgiassa jopa oireettomia koronatartunnan saaneita hoitajia pyydetään jatkamaan töissä.
New York Timesin mukaan Euroopan paheneva tilanne on aiheutunut kesällä lievennetyistä rajoituksista sekä ihmisten yleisestä väsymyksestä rajoitusten noudattamiseen, varsinkin kun ihmiset palasivat kesälomilta töihin ja oppilaat kouluihin. NYT muistuttaa, että tartuntojen myötä myös kuolemantapaukset nousevat, mutta tautia on opittu hoitamaan paremmin kuin viime keväänä, jolloin viruksesta tiedettiin huomattavasti vähemmän kuin nyt.
Suomessa tilanne on listan mukaan ainakin toistaiseksi parempi kuin kevään piikkiaikaan, samoin Norjassa, Tanskassa, Virossa ja Irlannissa.
NYT koosti tiedot EU-komission, Euroopan tartuntatautiviraston ja 21 maan terveysviranomaisten julkaisemista luvuista.
Lähde: New York Times
Kuva: Pixabay