Oregonissa ei enää rangaista kovien huumeiden hallussapidosta


Oregonista tuli Yhdysvaltojen ensimmäinen osavaltio, joka on poistanut rikosrangaistuksen minkä tahansa huumeen pienen määrän hallussapidosta.

Lakimuutos voitti äänestyksessä 59 % – 41 % ja sen myötä pienen huumemäärän hallussapito ei ole enää rangaistava teko Oregonissa. Uusi laki muuttaa päättäjien mukaan rangaistuspohjaisen huumelainsäädännön ”humaanimmaksi, kustannustehokkaammaksi ja terveellisemmäksi”.

Lakimuutoksessa todetaan, että ”riippuvuudesta kärsiviä ihmisiä voidaan hoitaa tehokkaammin terveydenhuollon kuin rikosoikeudellisten rangaistusten kautta.” Terveydenhuollossa huumeriippuvaisten terveydentila arvioidaan ja heidät ohjataan tarvitsemaansa hoitoon.

Dekriminalisointi koskee vain pienten huumemäärien hallussapitoa, kuten alle 1 grammaa heroiinia tai ekstaasia, 2 grammaa kokaiinia tai metamfetamiinia, 12 grammaa psilosybiinisieniä sekä 40 annosta LSD:tä, oksikodonia tai metadonia. Näistä määristä Oregonissa kiinni jäänyt voi nyt valita joko 100 dollarin sakkorangaistuksen tai osallistumisen ilmaiseen huumevieroitukseen. 

Huumeriippuvaisten palvelut rahoitetaan osavaltion saamilla laillistetun marihuanan myynnin verotuloilla, jotka ovat Oregonissa yli 100 miljoonaa dollaria vuodessa.

Suurempien huumemäärien hallussapito sekä huumeiden valmistaminen ja myyminen johtavat Oregonissa edelleen rikossyytteisiin.

Osavaltiossa muistutetaan päätöksen vastustajille, että Euroopassa Portugali, Alankomaat ja Sveitsi ovat dekriminalisoineet kovien huumeiden käyttöä, eikä niissä maissa ole aiheutunut asiasta negatiivisia vaikutuksia.

Portugalissa kovat huumeet dekriminalisoitiin jo vuonna 2001. Vuonna 2015 julkaistun huumeraportin mukaan maassa oli viisi kertaa vähemmän yliannostuksesta aiheutuneita kuolemia kuin muissa Euroopan maissa keskimäärin.

Lähteet: Associated Press, Fox News

Kuva: Pixabay

SUOSITUIMMAT