Oulu-Koillismaan pelastuslaitos julkaisi maanantaina Facebookissa tärkeän vetoomuksen tielläliikkujille, jotka kohtaavat onnettomuustilanteen. Ihmiset nimittäin ilmoittavat onnettomuudesta hätäkeskukseen pysähtymättä.
Pelastuslaitos korostaa, että tieliikennelain mukaan jokaisella on yleinen auttamisvelvollisuus ja pelastuslain mukainen toimintavelvollisuus.
Jos onnettomuuspaikalle ei pysähdytä, mahdollisesti välittömästi hengenvaarassa oleva onnettomuuden uhri tai sairauskohtauksen saanut joutuu odottamaan huomattavasti pidempään hätäensiapua.
– Hätäkeskus joutuu tekemään riskiarvion ja hälytyksen puutteellisilla tiedoilla, jolloin pelastusyksiköiden työskentely hankaloituu. Sekä aiheuttaa pelastusyksiköille turhia hälytyksiä, kun käyvät tarkistamassa esim. hinausta odottavia ajoneuvoja.
Pelastuslaitos kehottaa tielläliikkujia muistamaan, että ”joskus myös sinä itse saatat olla avuntarvitsija!”
Alla koko kirjoitus:
”⚠️Tärkeää asiaa tielläliikkujille!⚠️
Toivomme, että jaat julkaisua, jotta tieto leviäisi mahdollisimman monelle.
Olemme todella huolissamme yhä yleistyvästä ilmiöstä: Läheskään kaikki autoilijat ja tielläliikkujat eivät pysähdy ajaessaan liikenneonnettomuuspaikan ohi, vaan ilmoittavat hätäkeskukseen pysähtymättä.
Onnettomuuspaikalle tulee aina pysähtyä tarkistamaan kiireellisen avun tarve, varsinkin, jos paikalle ei ole vielä kukaan muu pysähtynyt!
Tieliikennelain mukaan jokaisella on yleinen auttamisvelvollisuus (57§) sekä pelastuslain mukainen toimintavelvollisuus (3§).
Pysähtymättä jättäminen aiheuttaa sen, että mahdollisesti välittömässä hengenvaarassa oleva onnettomuuden uhri tai sairaskohtauksen saanut joutuu odottamaan jopa kymmeniä minuutteja hätäensiapua/ensiapua.
Hätäkeskus joutuu tekemään riskiarvion ja hälytyksen puutteellisilla tiedoilla, jolloin pelastusyksiköiden työskentely hankaloituu. Sekä aiheuttaa pelastusyksiköille turhia hälytyksiä, kun käyvät tarkistamassa esim. hinausta odottavia ajoneuvoja.
Eihän sinulla ole koskaan niin kiire, ettet ehtisi pysähtyä auttamaan ja antamaan hätäensiapua? Ja muista, että joskus myös sinä itse saatat olla avuntarvitsija!”
Ylin kuvituskuva: Pixabay