Pippa laukka avautuu ihmisiä eriarvoistavasta tavasta sairaaloissa: ”En vain käsitä sitä”


Muun muassa Olet mitä syöt -ohjelmasta tuttu hyvinvointivalmentaja ja lääkäri Pippa Laukka, 52, julkaisi keskiviikkona Instagramissa mielipiteensä sairaalamaailmaan piintyneestä tavasta, jota varmasti tapahtuu myös monilla muillakin aloilla.

– Nyt on pakko avautua aiheesta jota oon miettinyt koko urani ajan. Työkavereiden tervehtiminen, tai paremmin sanottuna tervehtimättä jättäminen, on asia missä hierarkia ikävästi hiertää. Sairaalamaailma on tunnetusti hierarkinen systeemi joka mielestäni eriarvoistaa ihmisiä. Se ei ole hyvä asia.

Laukka ihmettelee, miksi tervehtiminen tuntuu painottuvan vain kollegoihin.

– En käsitä sitä, että tervehtiminen tehdään ammatin perusteella. Toisin sanoen valkotakkiset lääkärit tervehtivät kollegoita, mutta jättävät tervehtimättä hoitajia tai laitoshuoltajia. Olen kyllä törmännyt myös siihen, että hoitajat eivät tervehdi juuri lääkäreitä.

Laukka sanoo itse olevansa ”innokas moikkailija”, joka ei jää odottelemaan kuka tervehtii tai ei. Hän korostaa, että valikoiva tervehtimistapa eriarvoistaa sairaalan eri ammattiryhmiä.

– En vain käsitä sitä, että käytöstavat tuntuvat joillekin olevan riippuvaisia työtakin hihan pituudesta tai työvaatteen väristä. Tässä rakennetaan isoa kuilua eri ammattiryhmien välille. Ei hyvä.

Sairaaloihin piintynyt tervehtimisperinne surettaa peruspositiivista julkkislääkäriä.

– Olen tullut urani aikana varmasti satoja kertoja surulliseksi, kun olen tullut kahvihuoneeseen tai hissiin eikä hoitajat ole tervehtineet minua mutta ovat kuitenkin tervehtineet seuraavaa tulijaa, joka on hoitaja. Ei tunnu kivalta olla ilmaa, ihan kuin ei olisi työyhteisössä olemassakaan!

– Tietenkin on selvää, että työntouhussa ja etenkin vaativassa hoitotyössä ei aina ehdi ja huomaa moikkailla kaikkea ja kaikkia, mutta tämä ei varmasti ole pointti.

Laukka peräänkuuluttaa tervehtimistapojen muuttamista työyhteisöissä.

– Minusta kuuluu tervehtiä kaikkia työkavereita. Itse tervehdin laitoshuoltajia, hoitajia, kollegoita. Peruskäytöstapoja ja itsestäänselvää mielestäni. Vai olenko ymmärtänyt jotain väärin?

Alla Pippa Laukan kantaa ottava Instagram-julkaisu.

Kuvat: Instagram

SUOSITUIMMAT